Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν, το Σάββατο, πορεία διαμαρτυρίας στην πρωτεύουσα του Μεξικού, ζητώντας την ακύρωση των προεδρικών εκλογών της 1ης Ιουλίου, μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.

Κρατώντας σημαίες της χώρας και φωνάζοντας συνθήματα κατά του νικητή της εκλογικής διαδικασίας, Enrique Pena Nieto, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στα τελικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε, την Παρασκευή, η εκλογική επιτροπή μετά την ολοκλήρωση της επανακαταμέτρησης μεγάλου μέρους των ψήφων. «Όχι άλλη νοθεία» και «η Δημοκρατία στο Μεξικό κινδυνεύει» ήταν ορισμένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν στη διάρκεια της πορείας, με το συγκεντρωμένο πλήθος να κατηγορεί τον επικεφαλής του Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος (PRI) ότι προχώρησε σε “αγορά” ψήφων, δωροδοκώντας μέλη της εκλογικής επιτροπής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των παρευρισκομένων χαρακτηρίστηκαν από ευρηματικότητα, με ένα φέρετρο (το οποίο ήταν τυλιγμένο με τη σημαία του Μεξικού,) να βρίσκεται σε περίοπτη θέση στο μπροστινό τμήμα της πορείας. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε το video…

Πρωτεργάτης των κινητοποιήσεων ο ηττημένος των εκλογών

Εμπνευστής της πορείας διαμαρτυρίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Πόλη του Μεξικού, ήταν ο Andres Manuel Lopez Obrador. Ο Αριστερός υποψήφιος και μεγάλος χαμένος των προεδρικών εκλογών έχει ξεκαθαρίσει ότι θα κινήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες που του παρέχει το Σύνταγμα προκειμένου να πετύχει την επανάληψη της διαδικασίας.

«Θα αποδείξω ότι χρησιμοποιήθηκαν “ύποπτα” κονδύλια για την αγορά ψήφων», τόνισε.

Έξι χρόνια μετά την ήττα του από τον απερχόμενο πρόεδρο, Felipe Calderon, ο επικεφαλής του Κόμματος για τη Δημοκρατική Επανάσταση (PRD), επανέλαβε ότι η χώρα θα ζήσει ημέρες του 2000, όταν χιλιάδες άνθρωποι παρέμειναν στους δρόμους για πολλές εβδομάδες, διαμαρτυρόμενοι για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Εκείνη τη χρονιά ο Αριστερός υποψήφιος είχε ηττηθεί με ελάχιστη διαφορά.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα ο Enrique Pena Nieto συγκέντρωσε το 38,21%, με τον Andres Manuel Lopez Obrador να ακολουθεί με 31,59%. Ο νικητής των εκλογών έχει επανειλημμένα αρνηθεί τις κατηγορίες, απευθύνοντας έκκληση για ομόνοια.

Δείτε το video…

Διαβάστε επίσης:
Μεξικό: Δεν κάνει πίσω ο ηττημένος των εκλογών, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 7 Ιουλίου 2012, 00:19

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης