Οι συμπαίκτες του 16χρονου Αλεξάντερ Μαρτίνες στην ποδοσφαιρική ομάδα για την οποία έπαιζε έκαναν κύκλο γύρω του για να τον επευφημήσουν, αφού προηγουμένως κλώτσησαν τη μπάλα ώστε να αναπηδήσει πάνω στο φέρετρό του, για να βάλει ένα τελευταίο γκολ μετά τον θάνατό του, για τον οποίο η ευθύνη επιρρίπτεται σε αστυνομικούς.

Μετά το σύντομο αυτοσχέδιο ματς εντός έδρας στη νότια μεξικανική πολιτεία Οαχάκα, ο Μαρτίνες κηδεύτηκε στο χωριό του, το Βισέντε Καμαλότε, προχθές Πέμπτη. Πάνω από δέκα από τους συμπαίκτες του συμμετείχαν στο συγκινητικό αυτό αντίο στον έφηβο, χειροκροτούμενοι από άλλους παρ’ όλη την καθυστέρηση της νεκρώσιμης πομπής. Μερικοί από τους ανθρώπους που συνόδευαν το φέρετρο κράταγαν πλακάτ με συνθήματα όπως «δικαιοσύνη για τον Αλεξάντερ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν είναι σαφές σε τι ακριβώς οφειλόταν ο θάνατος του νεαρού, που είχε διπλή υπηκοότητα, αμερικανική και μεξικανική, κι είχε επιστρέψει στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Οαχάκα, μαζί με τους δικούς του πριν από τέσσερα χρόνια. Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, βγήκε να αγοράσει ένα αναψυκτικό το απόγευμα της Τρίτης. Τον πυροβόλησαν αστυνομικοί που φέρονται να τον πέρασαν για κάποιον άλλο.

Ο θάνατός του ακολουθεί σειρά τέτοιων συμβάντων στο Μεξικό, επιτείνοντας την οργή για τις καταχρήσεις της αστυνομίας, σε μια χώρα όπου οι δυνάμεις ασφαλείας κατηγορούνται εδώ και χρόνια για βασανισμούς, απαγωγές και δολοφονίες πολιτών.

Τελευταία έγιναν διαδηλώσεις στις δύο μεγαλύτερες μεξικανικές πόλεις, στην πρωτεύουσα Μεξικό και στην Γκουανταλαχάρα, παρόμοιες με αυτές που πυροδότησε στις ΗΠΑ ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ.

Περίπου 300 άνθρωποι πήραν μέρος στη νεκρώσιμη πομπή. Το βίντεο με το «γκολ» του Αλεξάντερ και τους συμπαίκτες του γύρω του γνώρισε μεγάλη διάδοση από μεξικανούς χρήστες ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.

Αργότερα πάνω στο φέρετρο τοποθετήθηκαν λουλούδια και δύο ποδοσφαιρικές φανέλες, της Παρί Σεν Ζερμέν, της πρωταθλήτριας Γαλλίας, και της Μοντερέι. Ο Μαρτίνες έπαιζε σε μια τοπική ομάδα που συνδέεται με τη Μοντερέι.

Ο κυβερνήτης στην πολιτεία Οαχάκα, ο Αλεχάντρο Μουράτ, υποσχέθηκε ότι θα διενεργηθεί διεξοδική έρευνα για την υπόθεση. «Στην Οαχάκα θα εφαρμοστεί ο νόμος, χωρίς δισταγμό, σε βάρος των υπεύθυνων για την υπόθεση του Αλεξάντερ», τόνισε μέσω Twitter. Η υπουργός Εσωτερικών Όλγα Σάντσες τόνισε από την πλευρά της ότι θα παρακολουθεί επίσης την υπόθεση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης