Ο επικεφαλής του κυβερνώντος Επαναστατικού Θεσμικού Κόμματος (PRI) του Μεξικού υπέβαλε την παραίτησή του τη Δευτέρα, μετά την ιστορική ήττα που υπέστη η παράταξη -η αδιαμφισβήτητη κυρίαρχος του παιχνιδιού το μεγαλύτερο μέρος της πρόσφατης ιστορίας της χώρας στο πολιτικό σκηνικό- στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της 1ης Ιουλίου.

Βαλλόμενο από παντού, εν μέσω μιας σειράς σκανδάλων διαφθοράς, της κλιμάκωσης της βίας και της επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης, το κεντρώο PRI υπέστη πανωλεθρία αντιμέτωπο με τον βετεράνο κεντροαριστερό πολιτικό Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ και το κόμμα του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το PRI, που κυβέρνησε τη χώρα τα 77 από τα τελευταία 89 χρόνια, εξασφάλισε μόλις το 16,4% των ψήφων, ενώ είδε τις έδρες του στο Κογκρέσο να μειώνονται κατά σχεδόν 75%.

Στη συνέντευξη Τύπου στην οποία κάλεσε για να ανακοινώσει την παραίτησή του, ο Ρενέ Χουάρες τόνισε ότι το εύρος της ήττας σημαίνει πως το κόμμα καλείται να επανεξετάσει πάρα πολλά.

«Ο μελλοντικός μετασχηματισμός του PRI πρέπει να έχει μέγεθος ανάλογο της ήττας που έχουμε υποστεί» έκρινε ο Χουάρες, ο οποίος ανέλαβε την ηγεσία της παράταξης τον Μάιο, όταν οι δημοσκοπήσεις ήδη έδειχναν πως το κόμμα όδευε προς οδυνηρή ήττα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Κλαούντια Ρουίς Μασιέ, μέχρι χθες η γενική γραμματέας του κόμματος, θα αναλάβει την προεδρία του PRI. Ανιψιά του πρώην προέδρου της χώρας Κάρλος Σαλίνας ντε Γορτάρι, η 45χρονη Ρουίς Μασιέ χρημάτισε υπουργός Τουρισμού και αργότερα υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης υπό τον απερχόμενο πρόεδρο Ενρίκε Πένια Νιέτο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης