Ο μετριοπαθής υπουργός Οικονομικών του Μεξικού Κάρλος Ουρσούα υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του, κάνοντας λόγο για βαθιές διαφορές σε θέματα οικονομικής πολιτικής, σε μια εξέλιξη που θεωρείται πλήγμα για την κυβέρνηση του Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

«Οι διαφορές σε οικονομικά ζητήματα ήταν πάρα πολλές. Κάποιες προέκυψαν επειδή οι αποφάσεις δημόσιας πολιτικής αυτής της κυβέρνησης λήφθηκαν χωρίς μια ικανοποιητική θεμελίωση», τόνισε ο Ουρσούα στην δηκτική επιστολή του που ανήρτησε στο Twitter.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μεξικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ταχέως ότι ο μέχρι σήμερα υφυπουργός Οικονομικών Αρτούρο Ερέρα θα αντικαταστήσει τον Ουρσούα. Ο Ερέρα είναι γνωστός στους επενδυτές και θεωρείται ως ικανός διαχειριστής επί των οικονομικών.

Η άμεση αντίδραση των αγορών με την ανακοίνωση της παραίτησης Ουρσούα, ήταν η πτώση σε ποσοστό άνω του 2% του μεξικανικού πέσο, και η υποχώρηση του δείκτη αναφοράς σχεδόν 1,5%.

Οι επενδυτές είχαν εκφράσει ανησυχίες για την κατεύθυνση των πολιτικών του προέδρου Λόπες Ομπραδόρ, όταν ακύρωσε ένα μεγάλο πρότζεκτ κατασκευής αεροδρομίου, πριν αναλάβει τα καθήκοντά του. Η μεξικανική κυβέρνηση έχει συγκρουστεί επίσης με επιχειρήσεις σε πολλές περιπτώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ουρσούα αναφέρθηκε στην «αδιαλλαξία» ως ένας από τους λόγους της παραίτησής του.

«Είμαι πεπεισμένος ότι οι οικονομικές πολιτικές πρέπει πάντα να βασίζονται σε αποδεικτικά στοιχεία, να είναι προσεκτικές για τις δυνητικές τους επιπτώσεις και να είναι απαλλαγμένες από τον εξτρεμισμό, και από τα δεξιά και από τα αριστερά. Ωστόσο, αυτές οι βεβαιότητες δεν είχαν απήχηση κατά τη διάρκεια της θητείας μου σε αυτήν την κυβέρνηση», κατέληξε ο Κ. Ουρσούα. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης