Ο πρόεδρος του Μεξικού Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ διατύπωσε την ιδέα να βάλει σε λαχειοφόρο αγορά το αεροσκάφος αξίας 130 εκατομμυρίων δολαρίων του προκατόχου του, αφού οι προσπάθειες πέρυσι της κυβέρνησης να πουλήσει το αεροπλάνο απέβησαν άκαρπες.

Το Μεξικό δεν έχει ακόμη βρει αγοραστή για το Boeing 787 Dreamliner, το οποίο ο αριστερός πρόεδρος Ορμπαδόρ έχει αναδείξει ως σύμβολο των υπερβολικών δαπανών και της διαφθοράς της προηγούμενης κυβέρνησης σε μια χώρα όπου περίπου ο μισός πληθυσμός ζει σε συνθήκες φτώχειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιδιώκοντας να παρουσιάσει τους προκάτοχούς του ως μέρος μιας απρόσιτης ελίτ, ο Μεξικανός πρόεδρος ταξιδεύει με εμπορικές πτήσεις και έχει δημοπρατήσει πολλά κυβερνητικά αεροπλάνα και ελικόπτερα.

Αλλά η πώληση του πολυτελούς προεδρικού αεροσκάφους, που αποκτήθηκε από τον πρώην πρόεδρο Ενρίκε Πένα Νιέτο το 2012, αποδείχθηκε δύσκολη. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Ορμπαδόρ δήλωσε ότι το αεροσκάφος θα επιστρέψει στο Μεξικό από την Καλιφόρνια, αφού έπεσαν στο κενό οι προσπάθειες πώλησής του σε ιδιώτες αγοραστές.

«Μια επιλογή που εξετάζουμε είναι να ξεφορτωθούμε το αεροπλάνο με την κρατική λαχειοφόρο αγορά, πουλώντας έξι εκατομμύρια λαχεία έναντι περίπου 500 πέσος (26,70 δολάρια) το καθένα», δήλωσε ο Μεξικανός πρόεδρος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο λαός θα αποφασίσει τι είναι καλύτερο», δήλωσε σε δημοσιογράφους στην τακτική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή.

Αργότερα, ο υπουργός Μεταφορών Χαβιέ Χιμένεθ Εσπριού εμφανίστηκε έκπληκτος όταν ένας δημοσιογράφος ζήτησε τη γνώμη του, ρωτώντας τον αν η ιδέα ήταν εφικτή.

«Όχι, δεν νομίζω», δήλωσε ο Χιμένεθ Εσπριού σε βίντεο που δημοσιεύτηκε σε κοινωνικά μέσα ενημέρωσης από την εφημερίδα Reforma. «Νομίζω ότι υπάρχουν και άλλες πιο άμεσες (επιλογές)».

Το Μεξικό έχει ήδη εξετάσει διάφορες επιλογές για να απαλλαγεί από το αεροπλάνο, όπως να το πωλήσει σε όμιλο επιχειρήσεων, να το νοικιάσει με την ώρα ή να το ανταλλάξει με ιατρικό εξοπλισμό.

Ο Λόπες Ομπραδόρ είπε ότι ένας υποψήφιος αγοραστής αυτή την εβδομάδα πρόσφερε 125 εκατομμύρια δολάρια. Αλλά το Μεξικό δεν μπορεί να το πουλήσει κάτω από 130 εκατομμύρια δολάρια, ποσό που το αποτιμά η κυβέρνηση μαζί με τον ΟΗΕ, εξήγησε.

Το ευρύχωρο αεροσκάφος, το οποίο έχει αναδιαμορφωθεί για να πετά μόνο με 80 επιβάτες, διαθέτει μεγάλη «προεδρική σουίτα» και ιδιωτικό μπάνιο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης