Μια κρίση “διαφαίνεται” στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, προειδοποίησε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Μεξικανό ομόλογό του, Λουίς Βιδεγαράι, την ώρα που πολλές χιλιάδες μετανάστες από την Ονδούρα ετοιμάζονται να περάσουν στο μεξικανικό έδαφος και να προσπαθήσουν στη συνέχεια να φτάσουν μέχρι τις ΗΠΑ.

“Ο πρόεδρος Τραμπ παρουσίασε με σαφήνεια το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Μια κρίση προμηνύεται γρήγορα, με έναν αριθμό ρεκόρ μεταναστών” είπε ο Πομπέο στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Βιδεγαράι, πριν γίνει δεκτός από τον πρόεδρο του Μεξικού, Ενρίκε Πένια Νιέτο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κατάσταση αυτή “έχει τεράστιες επιπτώσεις στην επιδημία (κατανάλωσης) οπιοειδών στις ΗΠΑ”, πρόσθεσε. Να σημειωθεί ότι ο Πομπέο βρισκόταν την Πέμπτη στον Παναμά για μια σύνοδο αφιερωμένη κυρίως στη διακίνηση ναρκωτικών και την παράνομη μετανάστευση.

“Το Μεξικό, όπως κάθε κράτος δικαίου, θα εφαρμόσει τον νόμο αλλά πάντοτε με ανθρωπιστικό τρόπο”, απάντησε από την πλευρά του ο Βιδεγαράι. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι οι μετανάστες που θα επιχειρήσουν να μπουν παράνομα στη χώρα θα απελαθούν.

Την Πέμπτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ απείλησε να κλείσει τα σύνορα με το Μεξικό και να αναπτύξει τον στρατό αν οι μεξικανικές αρχές δεν εμποδίσουν αυτό το καραβάνι των μεταναστών να φτάσει στα σύνορα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα το πρωί, μια πρώτη ομάδα αποτελούμενη από περίπου 30 μετανάστες, πέρασε τα σύνορα του Μεξικού με τη Γουατεμάλα. Όλοι τους συνελήφθησαν από τους Μεξικανούς συνοριοφύλακες και θα εξεταστούν τα αιτήματά τους για χορήγηση ασύλου ή βίζας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης