Οι μεξικανικές αρχές ζήτησαν χθες από τους εκατοντάδες μετανάστες που προσπαθούν πάση θυσία να διασχίσουν τα νότια σύνορα και να εισέλθουν στο Μεξικό, έχοντας ως τελικό προορισμό τις ΗΠΑ, «τήρηση της τάξης και σεβασμό», διαβεβαιώνοντάς τους ότι ευκαιρίες για δουλειά υπάρχουν στο Μεξικό για όποιον ακολουθήσει τις νόμιμες διαδικασίες.

Νωρίτερα χθες, καραβάνι με περίπου 1.500 μετανάστες από την κεντρική Αμερική, κυρίως την Ονδούρα και το Ελ Σαλβαδόρ, προσπάθησε να εισέλθει παράνομα στο Μεξικό, αλλά εμποδίστηκε από τις δυνάμεις της Εθνοφρουράς στα σύνορα με την Γουατεμάλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια ομάδα μεταναστών διαπληκτίστηκε για λίγο με στρατιωτικούς γύρω από την διεθνή γέφυρα Ροντόλφο Ρόμπλες, η οποία συνδέει τις δύο χώρες. Ένα στέλεχος του Εθνικού Ινστιτούτου Μεταναστεύσεων (INM) τους εξήγησε τότε ότι θα πρέπει να συμμορφωθούν με τη μεξικανική νομοθεσία για να εισέλθουν στη χώρα.

«Μπαίνετε παράτυπα στο Μεξικό, οφείλετε να έχετε μια μεξικανική βίζα ή ένα έγγραφο μετανάστευσης. Μην εκθέτετε τους εαυτούς σας στους παράνομους διακινητές ανθρώπων, η ζωή σας κινδυνεύει», τους είπε το στέλεχος αυτό από μεγάφωνο. «Μην αφήνετε να σας κοροϊδεύουν, δεν είναι εγγυημένο ότι οι ΗΠΑ θα σας χορηγήσουν άσυλο».

Η μεξικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ενισχύει την ασφάλεια των νοτίων συνόρων της χώρας εν αναμονή της άφιξης του νέου αυτού καραβανιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Με τάξη και σεβασμό θα σας λάβουν όλους υπόψη τους. Υπάρχουν ευκαιρίες για όλους», σημείωσε παράλληλα ο στρατηγός Βισέντε Ερνάντες, συντονιστής των επιχειρήσεων της μεξικανικής Εθνοφρουράς στον ποταμό Σουτσιάτε, ο οποίος χωρίζει το Μεξικό με την Γουατεμάλα.

Οι μετανάστες αποδέχθηκαν τότε τους όρους που έθεσαν οι αρχές και άρχισαν να παρουσιάζονται ενώπιον των μεξικανικών μεταναστευτικών αρχών κατά ομάδες των είκοσι.

«Ζητώ από τις μεξικανικές αρχές να μας δώσουν την ευκαιρία να βρούμε μια καλή δουλειά», δήλωσε στο AFP ο 40χρονος Έντιθ Μάγια, ο οποίος εγκατέλειψε το Πουέρτο Κορτές στο βόρειο τμήμα της Γουατεμάλας μαζί με τα δυο παιδιά του ηλικίας 9 και 13 ετών.

Οι μετανάστες αυτοί, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και παιδιά, έφτασαν στα σύνορα με καραβάνι συνολικά 3.543 ανθρώπων, το οποίο αναχώρησε την Τρίτη το βράδυ από το Σαν Πέδρο Σούλα, στο βόρειο τμήμα της Ονδούρας, δήλωσε σε δημοσιογράφους η Αλεχάνδρα Μένα, εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Μεταναστεύσεων της Γουατεμάλας. Αυτοί διέσχισαν τα σύνορα με την Γουατεμάλα την Τετάρτη.

Ο Μεξικάνος πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ προσέφερε 4.000 θέσεις εργασίας στους μετανάστες αυτούς.

Το πέρασμα των μεταναστών δεν σταμάτησε παρά τα μέτρα ασφαλείας που έλαβε η μεξικανική κυβέρνηση, σύμφωνα με δέσμευση που ανέλαβε απέναντι στην κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης