Μεξικό: Οι Αρχές ξεκινούν νέα έρευνα για την απαγωγή και δολοφονία 43 φοιτητών το 2014

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2019, 08:53
Μεξικό: Οι Αρχές ξεκινούν νέα έρευνα για την απαγωγή και δολοφονία 43 φοιτητών το 2014

Οι Αρχές του Μεξικού θα ξεκινήσουν νέα έρευνα για την εξαφάνιση και δολοφονία το 2014 σαράντα τριών φοιτητών, όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη. Πρόκειται για μια αμφιλεγόμενη υπόθεση που προκάλεσε κρίση στην προηγούμενη κυβέρνηση της χώρας και διεθνείς επικρίσεις.

«Θα ξεκινήσουμε πάλι» δήλωσε ο Ομάρ Γκόμες, ο ειδικός εισαγγελέας που έχει αναλάβει την επανεξέταση της υπόθεσης.

Η απαγωγή και στη συνέχεια η άγρια δολοφονία 43 φοιτητών στην πόλη Ιγουάλα στο νοτιοδυτικό Μεξικό από διεφθαρμένους αστυνομικούς, οι οποίοι συνεργάζονταν με ένα βίαιο καρτέλ ναρκωτικών, αποτέλεσε μία από τις χειρότερες κρίσεις στην προεδρία του Ενρίκε Πένα Νιέτο.

Ο διάδοχός του Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ δημιούργησε επιτροπή στο τέλος του 2018 για να εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο οι Αρχές χειρίστηκαν την υπόθεση και έκτοτε έχει κάνει κατά καιρούς ανακοινώσεις για την πρόοδο της διαδικασίας. Μεταξύ άλλων ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας εις βάρος των αξιωματούχων που ηγήθηκαν της διερεύνησης της υπόθεσης.

Χθες ο Γκόμες επεσήμανε ότι οι Αρχές θα ερευνήσουν «έναν μακρύ κατάλογο πολιτικών που φέρουν διαφορετικό ποσοστό ευθύνης».

Ο Φελίπε ντε λα Κρους, πατέρας ενός από τους φοιτητές, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι άνοιξε και πάλι η υπόθεση. «Δυστυχώς, επί πέντε χρόνια μάς λένε ψέματα, πραγματικά προτιμάμε να ξεκινήσουν από την αρχή, διότι όλα έχουν πάει λάθος μέχρι τώρα» επεσήμανε.

Η μεξικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η έρευνα εις βάρος πρώην αξιωματούχων της κυβέρνησης Πένα Νιέτο για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν την υπόθεση θα έχει ως στόχο τον πρώην γενικό εισαγγελέα και τους πλέον υψηλόβαθμους βοηθούς του.

Ο Λόπες Ομπραδόρ έχει επίσης επικρίνει την απελευθέρωση πολλών υπόπτων για την υπόθεση, αφού δικαστής ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος ένας από τους βασικούς υπόπτους. Σε προσωπική συνάντηση που είχε με συγγενείς των φοιτητών νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ο Μεξικανός πρόεδρος δήλωσε ότι εργάζεται προκειμένου να μην αφεθούν ελεύθεροι και άλλοι ύποπτοι. Μέχρι στιγμής 77 από τους 142 υπόπτους στην υπόθεση που είχαν συλληφθεί έχουν απελευθερωθεί έπειτα από δικαστική απόφαση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2019, 08:53