Οι ένοπλες δυνάμεις του Μεξικού διενεργούν έρευνα για τον πιθανό φόνο πολίτη από στρατιώτες στο βόρειο τμήμα της χώρας, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη το υπουργείο Άμυνας, αφού ήρθε στην επιφάνεια βίντεο από μάχη με ενόπλους, φερόμενους ως μέλη καρτέλ των ναρκωτικών.

Το μαγνητοσκοπημένο υλικό, που αναρτήθηκε στην ψηφιακή έκδοση της εφημερίδας El Universal την περασμένη εβδομάδα, μοιάζει να προέρχεται από κάμερα τοποθετημένη στο κράνος στρατιώτη που ανοίγει πυρ από στρατιωτικό όχημα. Εικονίζει άλλους στρατιώτες καθώς περικυκλώνουν επιζήσαντα καθώς ακούγεται κάποιος – δεν είναι σαφές ποιος – να κραυγάζει «σκοτώστε τον!».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Universal σημείωσε ότι το βίντεο, το οποίο τραβήχτηκε τον Ιούλιο στην πόλη Νουέβο Λαρέδο, στα σύνορα με τις ΗΠΑ, εικονίζει το τέλος της μάχης, στην οποία σύμφωνα με αξιωματούχους των πολιτειακών δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν 12 μέλη καρτέλ των ναρκωτικών.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters σημειώνει πως δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει το βίντεο ή το περιεχόμενό του.

Ο πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ απαίτησε να διεξαχθεί διεξοδική έρευνα για το περιστατικό και τόνισε ότι η κυβέρνησή του «δεν θα επιτρέψει αυτή την πρακτική», καθώς αυτό που φαίνεται να εκτυλίχθηκε, με βάση το βίντεο, είναι η εκτέλεση ενός υπόπτου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός Άμυνας Λουίς Κρεσένσιο Σαντοβάλ ανέφερε ότι διενεργείται έρευνα για τις πράξεις είκοσι και πλέον στελεχών των ενόπλων δυνάμεων από τη στρατιωτική εισαγγελία από την ημέρα των γεγονότων σε συντονισμό με ομοσπονδιακούς εισαγγελείς.

Η έρευνα, σύμφωνα με τον Κρεσένσιο Σαντοβάλ, θα επικεντρωθεί στην προσπάθεια να ξεκαθαριστεί «πλήρως» ποια ήταν «η κατάσταση» και εάν οι στρατιωτικοί «διέπραξαν καταχρήσεις».

Τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία έχουν επικρίνει στο παρελθόν τις μεξικανικές αρχές για το πώς χειρίζονται θέματα που αφορούν τις ένοπλες δυνάμεις, κάλεσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα να ερευνηθεί η πιθανή κατάχρηση θανατηφόρας βίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης