Οι μεξικανικές αρχές ανακοίνωσαν πως θα διερευνήσουν τη δολοφονία ενός δημοσιογράφου στην Πολιτεία της Βερακρούς στον Κόλπο του Μεξικού, το τρίτο θύμα από τον χώρο του Τύπου στη χώρα μέσα σε μία εβδομάδα, την ώρα που τα επίσημα κρατικά στοιχεία καταγράφουν ύψη ρεκόρ στους φόνους.

Ο Χόρχε Ρουΐς Βάσκες, δημοσιογράφος της εφημερίδας «Grafico de Xalapa» της πρωτεύουσας της Βερακρούς, δολοφονήθηκε παρά τα μέτρα που είχαν ληφθεί για την προστασία του, ανακοίνωσε το γραφείο της εισαγγελίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο εισαγγελέας θα διερευνήσει γιατί δεν εφαρμόσθηκαν τα μέτρα για την προστασία του θύματος και της οικογένειάς του», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Όπως τόνισε χθες βράδυ ο κυβερνήτης της Πολιτείας Κουϊτλαουάκ Γκαρσία ήδη έχουν ξεκινήσει οι έρευνες για να εντοπισθούν οι δράστες της δολοφονίας του Ρουΐς. «Καταδικάζουμε τη θρασύδειλη δολοφονία ενός δημοσιογράφου τοπικού μέσου(…) η δολοφονία του δεν θα περάσει απαρατήρητη», τόνισε στο Tweeter ο κυβερνήτης.

Ο Ρουΐς είχε αναφέρει τον περασμένο Οκτώβριο και Νοέμβριο πως δέχεται απειλές για τη ζωή του, τόνισε η Άνα Λάουρα Πέρες, πρόεδρος της επιτροπής προστασίας δημοσιογράφων της Βερακρούς (CEAPP), μιλώντας στο XEU Noticias, προσθέτοντας πως ο δημοσιογράφος εκτελέσθηκε στην κατοικία του σε κοινότητα κοντά στη Χαλάπα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο θάνατος του Ρουΐς ανεβάζει στους οκτώ τις δολοφονίες Μεξικανών δημοσιογράφων από την αρχή του έτους—έναντι εννέα καθ’ όλη την περσινή χρονιά— σε μία έκρηξη του κύματος βίας στη χώρα, παρά τις διακηρύξεις του προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ για πάταξή της, σύμφωνα με την οργάνωση για την προάσπιση της ελευθεροτυπίας Articulo 19.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης