Ο Αριστερός υποψήφιος και πρώην δήμαρχος της Πόλης του Μεξικού, Andres Manuel Lopez Obrador, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα ζητήσει επανακαταμέτρηση των ψήφων, αφήνοντας να εννοηθεί πως υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες για νοθεία στο τελικό αποτέλεσμα.

Ο επικεφαλής Κόμματος για τη Δημοκρατική Επανάσταση (PRD) εξήγησε ότι θα ήταν για το καλό όλων να υπάρξει εκ νέου καταμέτρηση του συνόλου των ψήφων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Για το καλό της Δημοκρατίας και της χώρας, όλοι οι ψήφοι θα πρέπει να καταμετρηθούν. Η εκλογική διαδικασία δεν ήταν ούτε δίκαιη ούτε “καθαρή”», σημείωσε.

Νωρίτερα, είχε αρνηθεί να αποδεχτεί το τελικό αποτέλεσμα και τη νίκη του φαβορί για τις προεδρικές εκλογές της 1ης Ιουλίου, Enrique Pena Nieto. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αριστερός υποψήφιος υποστηρίζει ότι χάνει την εκλογική μάχη λόγω νοθείας. Το 2006 είχε δει τον απερχόμενο πρόεδρο, Felipe Calderon, να του παίρνει την «μπουκιά από το στόμα», αφήνοντάς τον δεύτερο με ελάχιστη διαφορά. Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, ο επικεφαλής του Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος (PRI) διατηρεί προβάδισμα έξι ποσοστιαίων μονάδων. Τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν την Τετάρτη.

Το PRI είχε κυβερνήσει για 71 χρόνια το Μεξικό, χάνοντας την εξουσία από το PAN το 2000.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ύποπτο» το 1/3 των ψήφων

Εν τω μεταξύ η Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε, αργά το βράδυ της Τρίτης, ότι το 1/3 των ψήφων θα καταμετρηθεί εκ νέου προκειμένου να σταματήσει η έντονη φημολογία για νοθεία, κυρίως από την πλευρά των πολιτικών παρατάξεων που ηττήθηκαν.

Ειδικότερα, η συγκεκριμένη διαδικασία θα πραγματοποιηθεί στις περιφέρειες όπου η διαφορά μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου υποψηφίου είναι λιγότερη από 1 ποσοστιαία μονάδα ή όπου ο αριθμός των άκυρων ψηφοδελτίων είναι μεγαλύτερος από τη διαφορά μεταξύ των δύο επικρατέστερων κομμάτων.

Νωρίτερα, χιλιάδες νέοι συγκεντρώθηκαν, τη Δευτέρα, στους δρόμους της πρωτεύουσας, διαμαρτυρόμενοι για το εκλογικό αποτέλεσμα. Κρατώντας σημαίες του Μεξικού και φωνάζοντας συνθήματα κατά του PRI, ζήτησαν την επανάληψη της διαδικασίας.

Δείτε το video…

Οικονομικές μεταρρυθμίσεις και καταπολέμηση των ναρκωτικών

Από την πλευρά του ο Pena Nieto ανακοίνωσε ότι θεωρεί τον εαυτό του νικητή των προεδρικών εκλογών, προχωρώντας στις πρώτες εξαγγελίες του κυβερνητικού του προγράμματος.

Ειδικότερα, τόνισε ότι βασική του επιδίωξη αποτελεί η τόνωση της οικονομίας μέσω της προώθησης μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα βοηθήσουν στην ενίσχυση του εισοδήματος των εργατών και υπαλλήλων. Έχοντας καταφέρει να απορροφήσει σε σημαντικό βαθμό τους κραδασμούς της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, το Μεξικό μπορεί να υπερηφανεύεται για τον χαμηλό δείκτη ανεργίας (4,9%) αλλά όχι για τους μισθούς που προσφέρει.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 35% των εργατών αμείβεται με λιγότερο από 10 δολάρια την ημέρα, ενώ το 61,5% με 14 δολάρια την ημέρα. Την ίδια στιγμή, πάνω από 850.000 θέσεις εργασίας έχουν χαθεί στις Η.Π.Α. λόγω της οικονομικής κρίσης.

Η βελτιωμένη εικόνα στο εσωτερικό της χώρας έχει οδηγήσει σε μια ανάσχεση του μεταναστευτικού κύματος προς τις Η.Π.Α., με αρκετούς Μεξικανούς να πραγματοποιούν το ανάποδο δρομολόγιο, εγκαταλείποντας το αμερικανικό έδαφος. Σε σχέση με το 2006, τόσο οι εισαγωγές όσο και οι εξαγωγές του Μεξικού προς τις Η.Π.Α. έχουν αυξηθεί σημαντικά. Από τα 133,7 δισ. δολάρια και τα 198,3 δισ. δολάρια αντίστοιχα, το 2011 διαμορφώθηκαν στα 198,4 δισ. δολάρια και 262,9 δισ. δολάρια.

Όσον αφορά στα πανίσχυρα καρτέλ ναρκωτικών, ο επικεφαλής του PRI ξεκαθάρισε ότι θα κάνει ό, τι περνάει από το χέρι του για να περιοριστεί η δράση τους. Εκτιμάται ότι πάνω από 45.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Δεκέμβριο του 2006, όταν ο απερχόμενος πρόεδρος, Felipe Calderon, έδωσε εντολή για τη στρατιωτικών δυνάμεων στις επιχειρήσεις της Αστυνομίας.

Παράλληλα, ο αριθμός των αγνοουμένων ξεπερνά τους 5.000, ενώ ο ετήσιος τζίρος από παράνομες ενέργειες του οργανωμένου εγκλήματος κυμαίνεται από 10 μέχρι 15 δισ. δολάρια.

Δείτε το video…

Διαβάστε επίσης:
«Θα τιμήσω την εμπιστοσύνη σας», Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 2 Ιουλίου 2012, 08:45
Μεξικό: Στις κάλπες καλούνται 80 εκατ. ψηφοφόροι, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 1 Ιουλίου 2012, 18:30
Μεξικό: Με το βλέμμα στις κάλπες, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2012, 05:08
Μεξικό: Διαμελισμένα πτώματα μέσα σε σταθμευμένο όχημα, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 24 Ιουνίου 2012, 00:49

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης