Βίαιη τροπή πήρε την Κυριακή παράσταση διαμαρτυρίας σε πόλη του Μεξικού για τα δεκάδες μέλη εκπαιδευτικής κοινότητας που εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς πριν από επτά μήνες και θεωρούνται πλέον νεκρά από την αστυνομία.

Εξαγριωμένοι διαδηλωτές προκάλεσαν μεγάλες ζημιές στο δημαρχείο του Τσιλπανσίγκο (πρωτεύουσα της πολιτείας Γκερέρο), απαιτώντας δικαιοσύνη για τους 43 φοιτητές και τους καθηγητές τους που χάθηκαν τη νύχτα της 26ης Σεπτεμβρίου του 2014 από την πόλη Ιγκουάλα. Αφού έκαναν γυαλιά καρφιά την κεντρική είσοδο, κουκουλοφόροι έριξαν στην πρόσοψη του κτηρίου φορτηγάκι, το οποίο και πυρπόλησαν στη συνέχεια. Το μένος των διαδηλωτών ήταν τέτοιο που ορισμένοι εξ αυτών πετούσαν πέτρες ακόμα και με… σφεντόνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απίστευτη υπόθεση εξαφάνισης συνεχίζει να προκαλεί πονοκέφαλο στον πρόεδρο της χώρας Enrique Pena Nieto, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με τη διάψευση των προεκλογικών του δεσμεύσεων (πάταξης διαφθοράς στα Σώματα Ασφαλείας). Οι αρχές θεωρούν νεκρούς τους σπουδαστές και τους καθηγητές τους. Μέχρι στιγμής μόνο ένα πτώμα έχει βρεθεί από τις αρχές.

Κατακραυγή για το οργανωμένο έγκλημα

Μεγάλες διαδηλώσεις πραγματοποιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε διάφορες πόλεις του Μεξικού μετά τα όσα τραγικά συνέβησαν στην πολιτεία Γκερέρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Χιλιάδες πολίτες ζητούν απονομή δικαιοσύνης και δηλώνουν απροστάτευτοι απέναντι στους βαρόνους ναρκωτικών που λυμαίνονται ολόκληρες περιοχές. Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για εμπλοκή και μελών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην απίστευτη αυτή υπόθεση εξαφάνισης. Οι φοιτητές φαίνεται να έπεσαν στα χέρια μελών του τοπικού καρτέλ ύστερα από παρέμβαση διεφθαρμένων αστυνομικών, έχοντας τις… ευλογίες του δημάρχου και της γυναίκας του, οι οποίοι και έχουν συλληφθεί. Οι σπουδαστές ήταν ηλικίας 18-23 ετών και μέχρι στιγμής δεν έχει βγει το τελικό πόρισμα, καθώς οι έρευνες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Η συγκεκριμένη υπόθεση εξαφάνισης θεωρείται αντιπροσωπευτικό παράδειγμα των δεσμών ανάμεσα στο οργανωμένο έγκλημα και την πολιτική σε αυτήν τη χώρα της Κεντρικής Αμερικής. Αρκετές πολιτείες του Μεξικού αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με την εγκληματικότητα. Συμμορίες, που ελέγχουν το εμπόριο ναρκωτικών, λυμαίνονται ολόκληρες περιοχές. Τα υψηλά ποσοστά διαφθοράς στα Σώματα Ασφαλείας δυσχεραίνουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης να περιορίσει την εγκληματικότητα. Το 2006, ο τότε πρόεδρος του Μεξικού Felipe Calderón είχε κηρύξει τον λεγόμενο «Πόλεμο κατά των Ναρκωτικών», δίνοντας εντολή σε δυνάμεις του στρατού να συμμετέχουν σε επιχειρήσεις της αστυνομίας. Μέχρι τις επόμενες εκλογές και την άνοδο του τωρινού προέδρου Enrique Pena Nieto, το 2012, περισσότεροι από 55.000 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους σε γεγονότα που συνδέονται με την καταπολέμηση του εμπορίου ναρκωτικών.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης