Δεκάδες ακτιβίστριες κατέκλυσαν τον χώρο έξω από το προεδρικό μέγαρο του Μεξικού την Παρασκευή για να διαμαρτυρηθούν για τη ραγδαία αύξηση των γυναικοκτονιών και των περιστατικών βίας κατά των γυναικών, φωνάζοντας το σύνθημα «ούτε ένας φόνος ακόμη» και ρίχνοντας κόκκινη μπογιά στην είσοδο, όπου έγραψαν, επίσης, τη φράση «κράτος γυναικοκτονιών».

Η διαδήλωση, ανήμερα της εορτής του Αγίου Βαλεντίνου, πραγματοποιήθηκε ενώ η χώρα παραμένει σοκαρισμένη από την άγρια δολοφονία της 25χρονης Ινγκρίντ Εσκαμίλα στην πόλη του Μεξικού και τη δημοσίευση φωτογραφιών από το ακρωτηριασμένο σώμα της στις εφημερίδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μία διαδηλώτρια έγραψε με ροζ σπρέι «Ίνγκριντ» σε μια άλλη είσοδο του προεδρικού μεγάρου, ως φόρο τιμής στην 25χρονη κοπέλα. Πολλοί συμμετέχοντες σημείωσαν ότι ο θάνατός της είναι απλά το τελευταία παράδειγμα ενός κύματος βίαιων δολοφονιών γυναικών.

«Σε μια χώρα όπου κάθε μέρα διαπράττονται 10 γυναικοκτονίες, είναι αναξιοπρεπές να θεωρούμαστε εφιάλτης από τα ΜΜΕ, την κοινωνία και την κυβέρνηση… Σήμερα, θέλουμε να διατρανώσουμε ότι δεν είμαστε απλά θυμωμένες. Είμαστε εξοργισμένες!» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο, μία διαδηλώτρια, που φορούσε κουκούλα, καθώς ήθελε να διαφυλάξει την ανωνυμία της.

«Δεν είναι απλά η Ίνγκριντ. Διαπράττονται χιλιάδες γυναικοκτονίες» είπε η Λίλια Φλορένσιο Γκερέρο, η κόρη της οποίας δολοφονήθηκε το 2017.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η γυναίκα ζήτησε από τον πρόεδρο του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, που βρισκόταν εντός του μεγάρου, να κάνει περισσότερα για να σταματήσει τη βία.

Άλλες γυναίκες έγραψαν συνθήματα όπως «μας σκοτώνουν» στους τοίχους του κτιρίου.

Εντός του προεδρικού μεγάρου, ο πρόεδρος επιχείρησε να καθησυχάσει τις ακτιβίστριες κατά τη διάρκεια της πρωινής συνέντευξης τύπου που παραχωρεί.

«Δεν βάζω το κεφάλι μου στην άμμο… Η κυβέρνηση, που εκπροσωπώ, θα φροντίζει πάντα να εγγυάται την ασφάλεια των γυναικών» επισήμανε, χωρίς, ωστόσο, να ανακοινώσει κάτι πιο συγκεκριμένο.

«Τάσσομαι απόλυτα κατά του ανδρικού σωβινισμού, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία» συμπλήρωσε διαβεβαιώνοντας:

«Δεν αποφεύγω τις ευθύνες μου».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης