Ανταπόκριση από Στρασβούργο-Νίκος Ρούσσης

Με Ψήφισμα, που μόλις χθες ενέκρινε η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου, προδιαγράφεται η πορεία που θ’ ακολουθηθεί από Κομισιόν και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για την πλήρη εγκατάσταση και λειτουργία ενός Συστήματος Παρακολούθησης και συγκέντρωσης πληροφοριών και δεδομένων στα ευρωπαϊκά σύνορα.

Το νέο σύστημα παραπέμπει στο εφιαλτικό σενάριο του Όργουελ για τον «Μεγάλο Αδελφό»!

Στο Ψήφισμα δεν αποκρύπτεται ότι, με τα μέτρα που εγκρίθηκαν από τους ευρωβουλευτές, θα διευκολυνθούν τα καθήκοντα των συνοριοφυλάκων, των αξιωματικών μετανάστευσης, των αστυνομικών και των δικαστικών αρχών, παρέχοντάς τους πιο συστηματική και ταχύτερη πρόσβαση στα διάφορα συστήματα πληροφοριών της ΕΕ για την ασφάλεια και τα σύνορα.
«Ομολογείται» δε ότι, με την ενεργοποίηση της ανταλλαγής δεδομένων μεταξύ των υπαρχόντων συστημάτων παρακολούθησης και συγκέντρωσης πληροφοριών και δεδομένων, θα υπάρχει, πλέον, μια μόνον ευρωπαϊκή πύλη αναζήτησης, που θα επιτρέπει ταυτόχρονες αναζητήσεις, αντί να ψάχνει κάθε σύστημα ξεχωριστά.
Θα υπάρχει ακόμη μια κοινόχρηστη υπηρεσία βιομετρικής αντιστοίχισης για δακτυλικά αποτυπώματα και εικόνες προσώπου από διάφορα συστήματα, κοινό αρχείο καταγραφής ταυτότητας που θα παρέχει βιογραφικά στοιχεία, όπως ημερομηνίες γέννησης και αριθμούς διαβατηρίων των πολιτών εκτός ΕΕ για πιο αξιόπιστη αναγνώριση, καθώς επίσης και «πολλαπλός ανιχνευτής ταυτότητας», που θα μπορεί να ανιχνεύει αν ένα άτομο είναι καταχωρημένο κάτω από πολλαπλές ταυτότητες σε διαφορετικές βάσεις δεδομένων.
Οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου, ισχυρίσθηκαν ότι, εξασφάλισαν την ύπαρξη κατάλληλων διασφαλίσεων για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και την πρόσβαση στα δεδομένα των πολιτών που μπαινοβγαίνουν στην Ευρώπη, χωρίς ωστόσο, να δώσουν τις απαραίτητες λεπτομέρειες.
Μόλις η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου εγκρίνει το εν λόγω Ψήφισμα, θ’ αρχίσουν οι συζητήσεις με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Κομισιόν, για να αποκτήσει «σάρκα και οστά», η εγκατάσταση και λειτουργία του «Μεγάλου Αδελφού» στα ευρωπαϊκά σύνορα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, στο ενιαίο Σύστημα Παρακολούθησης των πάντων, θα ενσωματωθούν το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν, το Eurodac, το Σύστημα Πληροφοριών για τις Θεωρήσεις (VIS) και τρία νέα συστήματα: το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ποινικών Μητρώων (ECRIS-TCN), το Σύστημα Εισόδου / Εξόδου ) και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Εξουσιοδότησης Ταξιδιών (ETIAS).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εύλογες ανησυχίες και αντιδράσεις που αναμένεται να προκύψουν, από την επιχειρούμενη εφαρμογή και εγκατάσταση του νέου συστήματος παρακολούθησης, η εισηγήτρια της έκθεσης, Ολλανδέζα ευρωβουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών Jeroen Lenaers δήλωσε ότι:

«Οι προτάσεις βελτιώνουν σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται τα συστήματα πληροφοριών της ΕΕ για την ενίσχυση της ασφάλειας των ευρωπαίων πολιτών, προστατεύοντας συγχρόνως τα θεμελιώδη δικαιώματα όπως η προστασία της ιδιωτικής ζωής. Δεν συλλέγουμε περισσότερα δεδομένα, απλώς χρησιμοποιούμε τα υπάρχοντα δεδομένα για το πλήρες δυναμικό της».

Περισσότερο συγκεκριμένος, ο συν-εισηγητής, Πορτογάλος ευρωβουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών Melo δήλωσε ότι:

«Τα προτεινόμενα μέτρα θα αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες αδυναμίες και ελλείψεις στη διαχείριση πληροφοριών. Θα επιτρέψουν να διευκρινιστεί ότι οι παρεχόμενες πληροφορίες είναι σωστές και πλήρεις. Αυτό είναι απαραίτητο για την προστασία των εξωτερικών μας συνόρων και τη βελτίωση της εσωτερικής ασφάλειας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης