Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Ποικίλες και αλληλοσυγκρουόμενες εντυπώσεις προκαλεί σημερινό μήνυμα της επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Dunja Mijatović, με το οποίο ζητείται απ’ όλα τα κράτη μέλη του Οργανισμού να προχωρήσουν σε διαδικασίες απελευθέρωσης των κρατουμένων μεταναστών!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επίτροπος, χωρίς να «συμβουλεύει» προς τα πού θα πρέπει να κατευθυνθούν οι προς απελευθέρωση κρατούμενοι μετανάστες, καθώς και πώς είναι δυνατόν να κυκλοφορούν ελεύθεροι με τόσα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό, προτρέπει τα κράτη-μέλη του ΣτΕ να επανεξετάσουν την κατάσταση των αιτούντων άσυλο που έχουν απορριφθεί και των παράνομων μεταναστών που κρατούνται και να τους απελευθερώσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

Αναλυτικότερα η επίτροπος αναφέρει ότι:

-Ενόψει της παγκόσμιας πανδημίας Covid-19, πολλά κράτη μέλη αναγκάστηκαν να αναστείλουν τις αναγκαστικές επιστροφές προσώπων, που δεν έχουν πλέον άδεια να παραμείνουν στην επικράτειά τους, συμπεριλαμβανομένων των λεγόμενων επιστροφών στο Δουβλίνο και δεν είναι σαφές πότε θα μπορούσαν να επαναληφθούν αυτές. Σύμφωνα με το δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η κράτηση λόγω μετανάστευσης για τους σκοπούς αυτών των επιστροφών μπορεί να είναι νόμιμη μόνο εφόσον είναι εφικτό να υπάρξει πράγματι επιστροφή. Αυτή η προοπτική δεν είναι εμφανής σε πολλές περιπτώσεις αυτή τη στιγμή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Επιπλέον οι εγκαταστάσεις κράτησης μετανάστευσης δεν παρέχουν ευκαιρίες για κοινωνική αποστασιοποίηση και άλλα μέτρα για την προστασία από τη μόλυνση Covid-19 των μεταναστών και του προσωπικού.

-Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην απελευθέρωση των πιο ευάλωτων ατόμων. Δεδομένου ότι η κράτηση των παιδιών, ασυνόδευτων ή με τις οικογένειές τους, δεν είναι προς το συμφέρον τους, πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως. Οι αρχές των κρατών μελών θα πρέπει επίσης να μην εκδίδουν νέες εντολές κράτησης σε άτομα που είναι απίθανο να απομακρυνθούν στο εγγύς μέλλον.

-Τα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να διασφαλίζουν ότι οι απαλλαγμένοι από την κράτηση έχουν κατάλληλη πρόσβαση σε διαμονή και βασικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της υγειονομικής περίθαλψης. Αυτό είναι απαραίτητο για τη διασφάλιση της αξιοπρέπειάς τους και για την προστασία της δημόσιας υγείας στα κράτη μέλη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης