Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αρνήθηκε να σχολιάσει, την εμπλοκή Ερντογάν στις ειρηνευτικές συνομιλίες Ρωσίας- Ουκρανίας, αποφεύγοντας έτσι να δικαιολογήσει ότι, μέσω αυτής της εμπλοκής, ο Τούρκος ηγέτης υποκατέστησε τον ρόλο της διπλωματίας της ΕΕ!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό, τουλάχιστον, προκύπτει από την «αλληλογραφία» του Ιταλού ευρωβουλευτή της Ομάδας Ταυτότητας και Δημοκρατίας Gianantonio Da Re και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Παραθέτοντας τα μέχρι σήμερα σχετικά στοιχεία, ο Ιταλός ευρωβουλευτής, είχε αναφέρει, στην ερώτηση του ότι:

-Στις 24 Φεβρουαρίου 2022 οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία. Την 1η Μαρτίου, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξέδωσε την ακόλουθη δήλωση: «Δεν είναι μόνο η Ουκρανία που δέχεται επίθεση. Το διεθνές δίκαιο, η διεθνής τάξη που βασίζεται σε κανόνες, η δημοκρατία και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια δέχονται επίσης επίθεση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Στις 24 Φεβρουαρίου, οι ηγέτες της ΕΕ πραγματοποίησαν συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να προετοιμάσουν μια απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, κατά την οποία ζήτησαν από τη Ρωσία να σταματήσει τις στρατιωτικές της ενέργειες. Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της 10ης Μαρτίου, οι ηγέτες της ΕΕ υποστήριξαν για άλλη μια φορά ότι η ρωσική εισβολή παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Ρωτούσε δε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο:

Αν εκτός από τις δηλώσεις στον Τύπο και τη διοργάνωση συνόδων κορυφής ηγετών της ΕΕ, σε ποια από τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας παρευρέθηκε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου;

Τι μέτρα έχει λάβει, μαζί με την Πρόεδρο της Επιτροπής, Ursula von der Leyen, και τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Josep Borrell, για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης στην κρίση;

Αν επιδοκιμάζει την προώθηση των ειρηνευτικών συνομιλιών από τον Τούρκο ηγέτη Ερντογάν, ενώ αυτός θα έπρεπε πραγματικά να είναι ο ρόλος της διπλωματίας της ΕΕ;

Αποφεύγοντας να απαντήσει στα εύλογα αυτά ερωτήματα, στην χθεσινή του απάντηση το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δήλωσε λακωνικά ότι:

-«Δεν εναπόκειται στο Συμβούλιο να απαντά σε ερωτήσεις που αφορούν τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.»

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης