Ως μια ανησυχητική εξέλιξη που θα χαλάσει τις ισορροπίες στη Βαλτική αντιμετωπίζει η Ρωσία το ενδεχόμενο να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ η Φινλανδία και η Σουηδία.

«Δεν θα μπορούμε να μιλάμε πια για καθεστώς απαλλαγμένο από πυρηνικά στη Βαλτική, οι ισορροπίες θα πρέπει να αποκατασταθούν», ανέφερε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρώην Πρόεδρος της Ρωσίας και αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, κληθείς να σχολιάσει το σενάριο οι δύο σκανδιναβικές χώρες να γίνουν μέλη της Συμμαχίας. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει ανάλογα μέτρα και δεν σκοπεύαμε να το πράξουμε», πρόσθεσε ο ίδιος, συμπληρώνοντας ότι πιθανή ένταξη για Ελσίνκι και Στοκχόλμη θα σηματοδοτεί «τη δημιουργία δύο ακόμη αντιπάλων» για τη Μόσχα.  

Την Τετάρτη η Φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν δήλωσε ότι η χώρα της θα προβεί σε απόφαση σχετικά με την ένταξή της στο ΝΑΤΟ «εντός εβδομάδων και όχι μηνών».

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τη Σουηδή ομόλογό της Μαγκνταλένα Άντερσον, η Μαρίν ανακοίνωσε τα παραπάνω, τη στιγμή που η φινλανδική κυβέρνηση κατέθεσε μια έκθεση στο Κοινοβούλιο σχετικά με τις αλλαγές που σημειώνονται στην περιοχή σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, ανοίγοντας και επισήμως τον δρόμο για τις σχετικές συζητήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εθεάθησαν ρωσικά στρατεύματα στα σύνορα με τη Φινλανδία

Μάλιστα, οι δηλώσεις της Μαρίν φαίνεται πως πυροδότησαν την άμεση αντίδραση της Μόσχας, η οποία μετέφερε στρατεύματα στα σύνορά της με τη Φινλανδία.

Συγκεκριμένα, σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter, Ρώσοι φαίνονται να μεταφέρουν αυτοκινούμενα οπλικά συστήματα προς τα σύνορα με τη Φινλανδία. Το οπτικοακουστικό υλικό αναπαρήγαγε η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», όμως η γνησιότητά του δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Στο επίμαχο βίντεο απεικονίζεται βαρύς στρατιωτικός εξοπλισμός, συμπεριλαμβανομένων πυραυλικών συστημάτων, να κατευθύνεται προς τα σύνορα της σκανδιναβικής χώρας περνώντας μπροστά από μια πινακίδα, με την επιγραφή «Προς Ελσίνκι».

 

 

Το Κρεμλίνο δεν έκρυψε στιγμή τη δυσαρέσκειά του για τις δηλώσεις της Φινλανδής πρωθυπουργού. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ χρησιμοποίησε έναν δυσοίωνο ευφημισμό, τονίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση από την πλευρά της Φινλανδίας «δεν θα βελτίωνε την κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι το ΝΑΤΟ «προσανατολίζεται προς μια αντιπαράθεση με τη Ρωσία».

Στις 26 Φεβρουαρίου, δύο ημέρες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Βλαντίμιρ Πούτιν απείλησε ευθέως τη Φινλανδία για το ενδεχόμενο ένταξής της στο ΝΑΤΟ.

Η Φινλανδία μοιράζεται σύνορα μήκους 1.340 χιλιομέτρων με τη Ρωσία και έχει σαφώς επηρεαστεί από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Εκτός από τη Φινλανδία, και η Σουηδία συζητάει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει το καθεστώς ουδετερότητας και να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης