Συναγερμό στη διεθνή κοινότητα έχει σημάνει η απειλή της Βόρειας Κορέας περί «δοκιμαστικής πυροδότησης της ισχυρότερης βόμβας υδρογόνου στον Ειρηνικό», που διετύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών της, Ρι Γιονγκ Χο, λίγο μετά το οργισμένο κατά του Τραμπ τηλεοπτικό διάγγελμα του Κιμ Γιονγκ Ουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Κατά την άποψή μου, ίσως θα μπορούσαμε να εξετάσουμε μία ιστορική υπέργεια δοκιμή υδρογονοβόμβας, πάνω από τον Ειρηνικό», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Πιονγκγιάνγκ Ρι Γιόνγκ-χο, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Εάν η Πιονγκγιάνγκ όντως δοκιμάσει υδρογονοβόμβα πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό, θα πρόκειται για πρωτοφανή πρόκληση προς τη διεθνή κοινότητα και για την πρώτη ατμοσφαιρική πυρηνική έκρηξη από το 1980.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θα δαμάσω τον Αμερικανό ξεμωραμένο»

Κατά την πρώτη ομιλία του την Τρίτη στα Ηνωμένα Έθνη, ο Ντ. Τραμπ δήλωσε ότι θα «καταστρέψει τελείως» τη Βόρεια Κορέα, μια χώρα 26 εκατομμυρίων ανθρώπων, αν απειλήσει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους και αποκάλεσε τον Κιμ Γιονγκ Ουν «άνθρωπο – πύραυλο» σε αποστολή αυτοκτονίας.

Εάν η Πιονγκγιάνγκ όντως δοκιμάσει υδρογονοβόμβα πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό, θα πρόκειται για πρωτοφανή πρόκληση προς τη διεθνή κοινότητα και για την πρώτη ατμοσφαιρική πυρηνική έκρηξη από το 1980

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης δήλωσε ότι η Βόρεια Κορέα θα εξετάσει «το υψηλότερο επίπεδο σκληροπυρηνικών αντιμέτρων στην ιστορία» εναντίον των ΗΠΑ και ότι τα σχόλια Τραμπ επιβεβαίωσαν ότι το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα είναι «η ορθή οδός».

«Θα δαμάσω σίγουρα και οριστικά τον ψυχικά ανισόρροπο Αμερικανό ξεμωραμένο με φωτιά», αναφέρει στη δήλωσή του, η οποία μεταδόθηκε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Χθες, Πέμπτη, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέες οικονομικές κυρώσεις σε βάρος του Βορρά, αναφέροντας ότι θα τιμωρήσουν κάθε πρόσωπο, επιχείρηση ή τράπεζα που κάνει ή διευκολύνει σημαντικές εμπορικές συναλλαγές με την απομονωμένη χώρα.

Οι πιθανές συνέπειες

Ωστόσο, οι κίνδυνοι μιας τέτοιας ενέργειας θα ήταν ανυπολόγιστοι. 

Κατά την πρώτη ομιλία του την Τρίτη στα Ηνωμένα Έθνη, ο Ντ. Τραμπ δήλωσε ότι θα «καταστρέψει τελείως» τη Βόρεια Κορέα, μια χώρα 26 εκατομμυρίων ανθρώπων, αν απειλήσει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους

Η ενδεχόμενη αυτή πυρηνική δοκιμή θα συνιστούσε το αποκορύφωμα των προκλήσεων από τη Βόρεια Κορέα όσον αφορά στις πυρηνικές της δοκιμές και θα μπορούσε ενδεχομένως να πυροδοτήσει μια στρατιωτική σύγκρουση, εάν ΗΠΑ, Νότια Κορέα και Ιαπωνία αποφασίσουν ότι τελείωσαν τα όρια της ανοχής τους.

Η Νότια Κορέα, η Ρωσία και η Κίνα απηύθυναν έκκληση για ηρεμία.

*Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Ναυτεμπορική και CNN

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης