Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης 

Με μπαράζ γραπτών τους ερωτήσεων προς την Κομισιόν, έξι Ιταλοί ευρωβουλευτές αποκαλύπτουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδότησε μέσω των προενταξιακών κονδυλίων το τουρκικό ίδρυμα SETA, που είναι ένας οργανισμός πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής έρευνας που εδρεύει στην Άγκυρα, για να συντάξει την «έκθεση για την ευρωπαϊκή ισλαμοφοβία 2018».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Ιταλοί ευρωβουλευτές Nicola Procaccini, Raffaele Fitto, Carlo Fidanza, Pietro Fiocchi από την Ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και οι Angelo Ciocca και Marco Zanni από την Ομάδα «Ταυτότητα και Δημοκρατία» επισημαίνουν στις ερωτήσεις τους ότι:

– Η μελέτη, η οποία φέρει το λογότυπο του τουρκικού Υπουργείου Οικονομικών, περιλαμβάνει μια έκθεση άνω των 800 σελίδων, στην οποία διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, χαρακτηρίζονται ως «ισλαμοφοβικές».

– Παράλληλα στην έκθεση υπάρχει «μαύρη λίστα» με ευρωπαϊκές εφημερίδες, δημοσιογράφους, συγγραφείς και πολιτικούς, που χαρακτηρίζονται ως διακινητές της ισλαμοφοβίας στην Ευρώπη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Tο ίδρυμα SETA συνδέεται με την κυβέρνηση Erdoğan, η οποία είναι περισσότερο γνωστή για την καταπίεση της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία.

– Ακόμη και αν το περιεχόμενο είναι «αποκλειστική ευθύνη των δημιουργών και δεν αντικατοπτρίζει κατ’ ανάγκη τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης», η έκθεση αυτή, η οποία εκτείνεται σε περισσότερες από 840 σελίδες, εξετάζει 34 χώρες και προσφέρει μια σύντομη και επιφανειακή ανάλυση των πολιτικών τους έναντι του Ισλάμ.

Με τις ερωτήσεις τους, οι έξι Ιταλοί ευρωβουλευτές καλούν την Κομισιόν να εξηγήσει λεπτομερώς τους λόγους για τους οποίους χρηματοδοτήθηκε το ίδρυμα SETA με κονδύλια της Ε.Ε.

Καλούν, επίσης, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απαντήσει στο αν θεωρεί εύλογο το γεγονός ότι ένα ερευνητικό όργανο από χώρα εκτός της Ε.Ε. αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταρτίσει καταλόγους χωρών και μέσων ενημέρωσης, που τους χαρακτηρίζει εχθρούς του Ισλάμ.

Τέλος, στις ερωτήσεις τους οι ευρωβουλευτές καλούν την Κομισιόν να αναφέρει το ακριβές ποσό που εκταμιεύθηκε για την παραγωγή αυτής της έκθεσης και να πάρει θέση στο αν μπορούν να θεωρηθούν αξιόπιστα τα πορίσματα μιας μελέτης που εκπονήθηκε σε μια χώρα όπου παραβιάζονται συνεχώς τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι θεμελιώδεις ελευθερίες, όπως η ελευθερία του Τύπου.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης