Με την τιμή τους αυξημένη κατά 10% επί της αρχικής του παραγωγού, κάτι που επιβάλλουν στο προϊόν οι αλυσίδες καταστημάτων, φθάνουν τα αυγά στους Βούλγαρους καταναλωτές, δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας και Τροφίμων της χώρας, Μίροσλαβ Ναϊντένοφ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι αυγοπαραγωγοί κατήγγειλαν πως οι μεσάζοντες ανεβάζουν την τιμή πώλησης του αυγού περίπου κατά 0,06 λεπτά του ευρώ ανά τεμάχιο. «Οι εκπρόσωποι των αλυσίδων καταστημάτων δήλωσαν πως πωλούν τα αυγά στην τιμή του κόστους παραγωγής» είπε ο κ. Ναϊντένοφ και πρόσθεσε: «Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι δεν πωλούν τα αυγά ούτε με ζημία ούτε στην τιμή του κόστους παραγωγής».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραπέμψει το ζήτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο κ. Ναϊντένοφ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό «bTV» πως η υψηλή τιμή πώλησης των αυγών μπορεί να μειωθεί, με το άνοιγμα της αγοράς στα αυγά που εισάγονται από την Πολωνία.

Στην ίδια του εμφάνιση, ο υπουργός απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στους Βούλγαρους αυγοπαραγωγούς να μειώσουν την τιμή πώλησης των αυγών. Η Ένωση Αυγοπαραγωγών και η Ένωση Παραγωγών Γεωργικών Προϊόντων διέψευσαν κατηγορηματικά κάθε ισχυρισμό για δημιουργία «καρτέλ» με στόχο τη διαμόρφωση υψηλής τιμής στην πώληση των αυγών.

Όμως, ο κ. Ναϊντένοφ σημείωσε πως μόνο το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου οι τιμές πώλησης των αυγών στη Βουλγαρία σημείωσαν αύξηση 35%, διαμορφώνοντας ιστορικό υψηλό των τελευταίων 14 ετών, στην τιμή των 0,32 λέβα (περίπου 0,16 λεπτά του ευρώ) ανά αυγό στις αρχές του Μαρτίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την επόμενη εβδομάδα ο κ. Ναϊντένοφ θα συναντηθεί με τους αυγοπαραγωγούς για το θέμα της μείωσης της τιμής πώλησης των αυγών. Στο μεταξύ, η Υπηρεσία Ελέγχου Τροφίμων της Βουλγαρίας διενεργεί ελέγχους, προκειμένου να αποτραπούν «απόπειρες» παράνομης εισαγωγής αυτών από γειτονικές χώρες, είπε ο κ. Ναϊντένοφ.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης