Χθες ήταν πλακάτ με συνθήματα όπως «Εμείς είμαστε ο λαός» «Επανάσταση 2.0» της ειρηνικής εξέγερσης του 1989 των πολιτών της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας και σήμερα ο Βίλι Μπραντ.

Στην προεκλογική του εκστρατεία, ενόψει των περιφερειακών εκλογών στα κρατίδια του Βρανδεμβούργου και της Σαξονίας, το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτικά για την Γερμανία (AfD), χρησιμοποιεί αφίσες με σλόγκαν των διαδηλώσεων στην Ανατολική Γερμανία που οδήγησαν στην πτώση της κομμουνιστικής κυβέρνησης το 1989 και του ιστορικού πρώην καγκελάριου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας (Δυτική Γερμανία).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο Βίλι Μπραντ δεν θα είχε χρόνο για ακροδεξιούς λαϊκιστές. Μόνο βαθιά αποστροφή», σχολίασε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας με ανάρτηση στο Twitter.

Το αντιμεταναστευτικό AfD χρησιμοποίησε στην εκστρατεία του την εικόνα του Μπραντ, μαζί με το σύνθημα «Τολμήστε για Περισσότερη Δημοκρατία», από την ομιλία που είχε απευθύνει ο πρώην καγκελάριος στην γερμανική βουλή, κατά την ανάληψη της καγκελαρίας το 1969.

Ο Βίλι Μπραντ, αποκαλούμενος «καγκελάριος της ειρήνης», ηγέτης για πάνω από μια 20ετία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας, «αρχιτέκτονας» της Ostpolitik (πολιτικής της ύφεσης), τιμήθηκε με Νόμπελ Ειρήνης το 1971.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αν αυτοί που διχάζουν και διαχέουν μίσος, καταχρώνται την εικόνα του, τότε αυτό είναι απλά ελεεινό», συνέχισε ο Μάας.

«Η αναφορά στον Βίλι Μπραντ είναι μια κατάφωρη κατάχρηση και απλά χυδαία», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Τίρζε, πρόεδρος για επτά χρόνια της γερμανικής Βουλής, μιλώντας στην εφημερίδα Tagesspiegel.

Χθες, το ακροδεξιό κόμμα δέχθηκε πυρά για πλακάτ που κρατούσαν μέλη του με συνθήματα «Εμείς είμαστε ο λαός» «Επανάσταση 2.0» και «Ας τελειώσουμε την επανάσταση», συνθήματα που χρησιμοποιούσαν οι διαδηλωτές της ειρηνικής εξέγερσης, γνωστή ως «Die Wende» (το σημείο καμπής), που έγιναν στην Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας (ΛΔΓ) το 1989, και οδήγησαν στην πτώση του Τείχους του Βερολίνου και την επανένωση της Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας.

Το AfD, που συγκεντρώνει την μεγαλύτερη από τη στήριξή του από τις ανατολικές περιοχές της Γερμανίας, δικαιολογεί τη χρήση αυτών των συνθημάτων, ενόψει των περιφερειακών εκλογών της 1ης Σεπτεμβρίου σε αυτά τα κρατίδια, τονίζοντας ότι οι πολίτες των ανατολικών κρατιδίων που κάποτε αποτελούσαν μέρος της ΛΔΓ έχουν δει τις ελπίδες τους για επανένωση να παραμένουν ανεκπλήρωτες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης