H ρωμαϊκή αρένα αναβίωσε κατά την επεισοδιακή συνεδρίαση επιτροπής του τουρκικού κοινοβουλίου, στις 2 Μαΐου, που εξέταζε την άρση της ασυλίας των Κούρδων βουλευτών, όπως είχε απαιτήσει ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σκηνές από ρωμαϊκή αρένα αναβίωσαν κατά την επεισοδιακή συνεδρίαση  επιτροπής του τουρκικού κοινοβουλίου που εξέταζε την άρση της ασυλίας των Κούρδων βουλευτώνΒουλευτές, πηδώντας πάνω από τα έδρανα, επιτέθηκαν εναντίον των μελών του αντιπολιτευόμενου (κουρδικού) ΗDP και ακολούθησαν σκηνές γουέστερν, λες και γινόταν επεισόδιο αμερικανικό μπαρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τελικά, η επιτροπή ενέκρινε το νομοσχέδιο που στερεί από Κούρδους βουλευτές την ασυλία τους από διώξεις και ανοίγει τον δρόμο για τη θέσπιση νομοθεσίας, η οποία, όπως υποστηρίζουν μέλη της φιλοκουρδικής αντιπολίτευσης, έχει σχεδιαστεί για να πλήξει τους ίδιους και να καταστείλει τη διαφωνία.

Μερικές ώρες νωρίτερα, όταν η επιτροπή συζητούσε το νομοσχέδιο, σημειώθηκε συμπλοκή ανάμεσα σε μέλη του κυβερνώντος κόμματος AKP και του κουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Reuters που ήταν αυτόπτης μάρτυρας, οι βουλευτές αντάλλαξαν κλοτσιές και γροθιές, και πέταξαν νερό ο ένας στον άλλο, με αποτέλεσμα τα μέλη του HDP να αποχωρήσουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέχεια τα τρία άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα ενέκριναν το νομοσχέδιο. Η ολομέλεια του κοινοβουλίου θα συζητήσει τώρα και θα ψηφίσει το ν/σ, το οποίο προβλέπει την άρση της ασυλίας βουλευτών που αντιμετωπίζουν αυτήν τη στιγμή δικαστικές έρευνες.

Ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ιδρυτής του AKP, έχει ζητήσει να ασκηθούν διώξεις σε βάρος μελών του HDP, κατηγορώντας τα ότι αποτελούν προέκταση της εκτός νόμου ανταρτικής οργάνωσης Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Οι Τούρκοι βουλευτές χαίρουν ασυλίας στη διάρκεια της θητείας τους. Η αστυνομία μπορεί να καταθέτει «φακέλους» σε βάρος πολιτικών, οι οποίοι μπορούν να οδηγήσουν στην έναρξη μιας νομικής διαδικασίας μόλις οι κατηγορούμενοι παύσουν να είναι μέλη του κοινοβουλίου.

Περισσότεροι από 130 βουλευτές αντιμετωπίζουν κατηγορίες για 500 υποθέσεις, αλλά η έγκριση της παραπομπής τους στα δικαστήρια θα πρέπει να γίνει εφόσον η ολομέλεια της Βουλής συγκεντρώσει 367 ψήφους (από τα 550 μέλη της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης), επί της πρότασης που ενέκρινε η επιτροπή για την άρση της ασυλίας.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου επέκρινε με δριμύτατες κατηγορίες τους βουλευτές του κουρδικού HDΡ, υποστηρίζοντας στην ομιλία του πως «υπερασπίζεται τις τρομοκρατικές επιθέσεις του ΡΚΚ».

Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα της αντιπολίτευσης CHP ψήφισε υπέρ της επίμαχης τροπολογίας, αλλά ο πρόεδρος του κόμματος Κεμάλ Κιλιντζντάρογλου κατήγγειλε τον πρωθυπουργό Νταβούτογλου ότι δεν είναι δίκαιος στο θέμα της άρσης της ασυλίας κατηγορούμενων βουλευτών, επειδή προσπάθησε να καλύψει τέσσερις πρώην υπουργούς που κατηγορούνται για ανάμειξη σε σκάνδαλο χρηματισμού και απάτης που είχε ξεσπάσει το 2013.

Το ακροδεξιό MHP επίσης υποστήριξε το νομοσχέδιο.

Δείτε στο βίντεο την επεισοδιακή συνεδρίαση:

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερς

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης