Ακόμη και με… φυλακή απείλησε αξιωματούχους στο Βοστότσνι, το νέο κοσμοδρόμιο της Ρωσίας στην Άπω Ανατολή, ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε περίπτωση που κάποιο τεχνικό πρόβλημα οδηγούσε σε νέα ματαίωση της εκτόξευσης πυραύλου που θα μετέφερε τρεις δορυφόρους στο διάστημα.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο Πούτιν ανέφερε ότι θα φυλακίσει εργάτες «που διέπραξαν εγκλήματα κατά τη διάρκεια της κατασκευής»​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ο Ρώσος πρόεδρος δεν έκρυψε τη δυσφορία του από την πρώτη στιγμή όταν πληροφορήθηκε ότι η εκτόξευση, που ήταν να πραγματοποιηθεί τη Μ. Τετάρτη, έγινε τελικά 24 ώρες αργότερα (04.00 τα ξημερώματα της Μ. Πέμπτης, ώρα Ελλάδας), αναγκάζοντάς τον έτσι να παραμείνει στις εγκαταστάσεις, την ώρα που η διοίκηση του κοσμοδρομίου προσπαθούσε να εξηγήσει τι ακριβώς πήγε στραβά. Η απόφαση για ματαίωση της διαστημικής αποστολής ελήφθη δύο λεπτά πριν από την προγραμματισμένη έναρξή της, όταν ανακαλύφθηκε ένα «κενό» στο σύστημα ασφαλείας του πυραύλου, τύπου Soyuz-2.1A.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο Πούτιν ανέφερε ότι θα φυλακίσει «όσους διέπραξαν εγκλήματα κατά τη διάρκεια των έργων κατασκευής του κοσμοδρομίου». Το ρωσικό πρακτορείο Interfax μετέδωσε ότι ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας υποστήριξε ότι τέσσερις άνθρωποι έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής, εκ των οποίων οι δύο παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό, για έξι υποθέσεις που συνδέονται με «παράνομες δραστηριότητες» (υπεξαίρεση, κακοδιαχείριση).

Τελικά, όλα πήγαν κατ’ ευχήν και ένας βαθύς αναστεναγμός βγήκε από τους επικεφαλής του κοσμοδρομίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θα ήθελα να σας συγχαρώ. Είμαστε όλοι υπερήφανοι… Το σημαντικό είναι ότι το κοσμοδρόμιο λειτουργεί. Έγινε καλή προετοιμασία… Έχουμε μπροστά μας, όμως, αρκετή δουλειά. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι (σήμερα) έγινε ένα πολύ σημαντικό βήμα μπροστά για την ανάπτυξη του ρωσικού διαστημικού προγράμματος» ανέφερε ο Βλαντίμιρ Πούτιν έπειτα από την επιτυχημένη εκτόξευση.

2015: Ο Πούτιν επιθεωρεί το εργοτάξιο

Χάρτης με την επαρχία Αμούρ όπου βρίσκεται το κοσμοδρόμιο

Εκπρόσωπος της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos ανακοίνωσε ότι οι τρεις δορυφόροι αποσπάστηκαν με επιτυχία από τον πύραυλο, εννέα λεπτά μετά την εκτόξευση, και στη συνέχεια τέθηκαν σε τροχιά.

Το κοσμοδρόμιο Βοστότσνι και το ρωσικό διαστημικό πρόγραμμα

Το Βοστότσνι βρίσκεται στην απομακρυσμένη περιφέρεια Αμούρ, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, στα σύνορα με την Κίνα.

Το Βοστότσνι βρίσκεται στην απομακρυσμένη περιφέρεια Αμούρ, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, στα σύνορα με την Κίνα​Κατασκευάστηκε για να περιοριστεί η εξάρτηση του ρωσικού διαστημικού προγράμματος από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ του Καζακστάν -χώρα που ανήκε στη Σοβιετική Ένωση. Εκτιμάται πως η πρώτη επανδρωμένη αποστολή από τη συγκεκριμένη διαστημική εγκατάσταση θα πραγματοποιηθεί το 2018.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Daily Mail», σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα για υπεξαίρεση κονδυλίων και κακοδιαχείριση από νομικά και φυσικά πρόσωπα που συμμετείχαν στην κατασκευή του Βοστότσνι, την ώρα που εργάτες προχώρησαν σε απεργία για καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων τους. Παράλληλα, παρατηρήθηκε υπέρβαση του προϋπολογισμού, με αποτέλεσμα το έργο να μην ολοκληρωθεί μέσα στο 2015, όπως ήταν προγραμματισμένο. Εκτιμάται πως χρειάστηκαν περίπου 300-400 δις ρούβλια (4,5 – 6 δις δολάρια) για την ολοκλήρωση του έργου που δίνει νέα πνοή στο ρωσικό διαστημικό πρόγραμμα.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης