Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής της Φλόριντα Bill Nelson, έχει λάβει χορηγίες οκτώ εκατομμυρίων δολαρίων από την ισραηλίτικη οργάνωση AIPAC,(αμερικανο-ισραηλίτικη επιτροπή δημοσίων σχέσεων) που έχει στόχο την υποστήριξη των πολιτικών που υποστηρίζουν το Ισραήλ.

Λεπτομερής κατάλογος των υποψηφίων για την αμερικανική Γερουσία που δημοσιοποιήθηκε από εναλλακτικούς ιστότοπους δείχνει πως 28 ισραηλίτικες οργανώσεις που εντάσσονται στην ΑΙPAC, χώρια τους ανεξάρτητους Ισραηλίτες των ΗΠΑ, χορήγησαν πολλά εκατομμύρια για να προωθήσουν το στόχο τους που αποτελεί η συνεχής υποστήριξη του Ισραήλ από τους αμερικανούς πολιτικούς.
Όπως καταμετρήθηκε από 29 νομοσχέδια και προτάσεις που είχαν υποβληθεί για την υποστήριξη του Ισραήλ, την προηγούμενη θητεία του Κογκρέσου, τας 20 έγιναν νόμοι του κράτους, τα περισσότερα σχεδόν ομόφωνα.
Στα νομοσχέδια αυτά υπήρξαν 3.300 χορηγοί.
Οι ισραηλιτικές οργανώσεις που εντάσσονται στην AIPAC, επηρεάζουν την αμερικανική πολιτική εδώ και πλέον των δέκα χρόνων, υποστηρίζει ο ιστότοπος «theamericanconservative.com».
Όπως έγραφε το περιοδικό Newsweek στις 16-9-16, επικαλούμενο το site του «Brookings Institution», «οι ΗΠΑ μόλις υπέγραψαν μία χωρίς προηγούμενο στρατιωτική συμφωνία βοήθειας με το Ισραήλ, ύψους $38 δις, διευκρινίζοντας πως θα συνεχίσουν την παροχή οικονομικής βοήθειας στο Ισραήλ για τα επόμενα δέκα χρόνια».

Πίνακας που δείχνει τα 29 νομοσχέδια που ευνοούν το Ισραήλ και είχαν επιχορηγηθεί από την AIPAC

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντίθετα, μόλις ένα νομοσχέδιο που υποβλήθηκε και υποστήριζε παλαιστινιακές θέσεις (και αφορούσε στην αντίθεση για φυλάκιση ανηλίκων από τις ισραηλινές αρχές), είχε μόλις συγκεντρώσει 29 χορηγούς.

Οι Αμερικανοί πολίτες, μέσω της φορολογίας τους συνεισφέρουν στο ένα τέταρτο του ισραηλινού αμυντικού προϋπολογισμού. Κι όλα αυτά παρ΄όλο που έξι στους δέκα Αμερικανούς αισθάνονται πως αυτό «είναι πάρα πολύ».
Ακόμη έξι από τα νομοσχέδια έδιναν την έγκριση του Κογκρέσουστο «δικαίωμα αυτοάμυνας του Ισραήλ», εναντίον των άοπλων Παλαιστίνιων διαδηλωτών στην Γάζα ή την Ιερουσαλήμ. Άλλες έξι καταδίκαζαν αποφάσεις του ΟΗΕ που εξασφάλιζαν δικαιώματα των Παλαιστίνιων.

To «Aljazeera» δημοσίευσε τρία ντοκυμαντέρ που αποδεικνύουν την άμεση ανάμειξη της επιρροής των οργανώσεων ισραηλιτών στις ΗΠΑ στην προεκλογική εκστρατεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα ντοκυμαντέρ δημοσιοποιήθηκαν επίσης από το παρισινό Orient XXI με γαλλικούς υπότιτλους.

Τα ντοκυμαντέρ είχαν γυρισθεί από το Al Jazeera αρχίζοντας το 2016 και ολοκληρώθηκαν τον Οκτώβριο του 2017.

Μεγάλη προσπάθεια να εμποδιστεί η προβολή τους είχε γίνει από το Κατάρ, το πετρελαιοφόρο εμιράτο του Κόλπου που αποτελεί βασικό χρηματοδότης του Al Jazeera μετά από πιέσεις που είχαν ασκηθεί από το Ισραήλ.

Αν και ο γενικός διευθυντής του Al Jazeera Μουσταφά Σουάγκ είχε υποστηρίξει τον περασμένο μήνα ότι «υπήρχαν νομικά προβλήματα» γύρω από τα ντοκιμαντέρ, οι δηλώσεις του είχαν αμφισβητηθεί από δημοσιογράφους του καναλιού.
Σύνταξη Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης