Συνεχίζοντας την επίθεσή ενάντια στον τρομοκρατικό όμιλο Ισλαμικό Χαλιφάτο (ΕΙ) στη Μοσούλη, οι ιρακινές δυνάμεις ανακοίνωσαν την ανακατάληψη ενός σταθμού τρένου, με στρατηγική αξία, καθώς μπορεί να σταματήσει μία και καλή την άφιξη των τζιχαντιστών από τη γειτονική Συρία.

«Αυτή είναι μία σημαντική νίκη για τις δυνάμεις μας προκειμένου να σφίξουμε όσο το δυνατό περισσότερο την πολιορκία γύρω από τις δυνάμεις του ΕΙ» δήλωσε ένας λοχαγός του δημοκρατικών δυνάμεων της SDS. Πρόκειται για μία πλατφόρμα (έκτασης 140 χλμ.) που συνδέει με την κοιλάδα του Ευφράτη, τη Ράκκα και το Ντέιρ αλ-Ζορ, το οποίο βρίσκεται νοτιοανατολικά στη μέση της ερήμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χτισμένος το 1940, ο σταθμός επέτρεπε τη μεταφορά εμπορευμάτων από την Τουρκία και τη Συρία στη Βαγδάτη και τη Βασόρα (νότια) ενώ είχε υποστεί «πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις στο παρελθόν», ακόμη και πριν από την κατάκτηση της πόλης από το EI τον Ιούνιο του 2014, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σαλάμ Ζαμπρ Σαλλούμ, γενικός διευθυντής της εθνικής εταιρείας σιδηροδρόμων.

Ο Αντιπτέραρχος Raed Σακίρ Jawdat, διοικητής της ομοσπονδιακής αστυνομίας, δήλωσε ότι τα στρατεύματά του, έχουν ανακτήσει τον έλεχο μίας αρκετά μεγάλης περιοχής, συμπεριλαμβανομένου του σιδηροδρομικού σταθμού αλλά και του σταθμού των υπεραστικών λεωφορείων, που βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της παλιάς πόλης (στο βόρειο τμήμα της).

Ιρακινές δυνάμεις αυξήθηκαν τις τελευταίες μέρες, σε περιοχές γύρω από το κέντρο της πόλης της Μοσούλης, όπου θα δοθεί η τελική μάχη με τους τελευταίους τζιχαντιστές. Όπως ανακοινώθηκε το πρωί, καταλήφθηκαν δύο ακόμη χωριά βορειοδυτικά του Σεικχ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά την απελευθέρωση περί τα τέλη Ιανουαρίου του ανατολικού τμήματος της Μοσούλης, οι ιρακινές δυνάμεις που υποστηρίζονται από μια ευρεία διεθνή συμμαχία υπό τη διοίκηση των ΗΠΑ, συνεχίζουν την επίθεση τους, προκειμένου να ανακτήσουν τον έλεγχο του δυτικού μέρους της πόλης.

Η ανακατάληψη του δυτικού τμήματος θα επιτρέψει στην ιρακινή κυβέρνηση, να εδραιώσει την κυριαρχία της σε ολόκληρη τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ.

Μεγάλος αριθμός αμάχων στην παλιά πόλη

Στη Μοσούλη, στο τελευταίο σημαντικό προπύργιο του ISIS στο Ιράκ, όπου ο επικεφαλής της EI Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, είχε κάνει τη μοναδική δημόσια εμφάνισή του τον Ιούλιο του 2014, οι κυβερνητικές δυνάμεις ανακατέλαβαν αρκετές σημαντικές περιοχές και κτίρια με ιδιαίτερο συμβολισμό, όπως η έδρα της κυβέρνησης της επαρχίας της Νινευή και το μουσείο που είχε βανδαλιστεί από τους τζιχαντιστές.

Από τις 19 Φεβρουαρίου οπότε και ξεκίνησε το τρίτο σκέλος της επίθεσης εναντίον των τζιχαντιστών, σύμφωνα με ανακοίνωση του κυβερνητικού επιτελείου, οι συμμαχικές δυνάμεις έχουν πάρει πίσω, περισσότερο από το ένα τρίτο του δυτικού τμήματος της Μοσούλης.

Αλλά η σπίθα για αντίσταση των αγωνιστών της Daech φουντώνει στο δρόμο προς της παλιά πόλη, σύμφωνα με τους στρατιωτικούς αξιωματούχους, που προειδοποιούν ότι «σφοδρές μάχες εξακολουθούν να αναμένονται «ειδικά στην παλιά πόλη, με τα στενά δρομάκια και τα δαιδαλώδη τούνελ». Οι ελίτ δυνάμεις κατά της τρομοκρατίας (CTS), η Ομοσπονδιακή Αστυνομία και οι μονάδες ταχείας αντίδρασης βρίσκονται πια ένα χιλιόμετρο από την παλιά πόλη, όπου έχουν παγιδευτεί εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, 238.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στην περιοχή της Μοσούλης και δεκάδες χιλιάδες από αυτούς αναζητούν καταφύγιο σε καταυλισμούς στην περιοχή, όπου «μπορούν να βρουν κουβέρτες και στρώματα».

Αντιμέτωποι με τις μετακινήσεις πληθυσμών, οι ιρακινές δυνάμεις προσπαθούν να «καθαρίσουν» την περιοχή έξω από το τελευταίο μέγα τείχος της Daech, από τους τζιχαντιστές που επωφελoύνται από τη σύγχυση για να κρυφτούν μεταξύ των αμάχων ή να εγκαταλείψουν τις μάχες.

«Η απελευθέρωση στο κέντρο της πόλης, είναι το πρώτο αλλά ένα πολύ σημαντικό βήμα για να ξεκινήσει η απελευθέρωση της Παλιάς Πόλης», δήλωσε ο συνταγματάρχης Mohammedawi ενώ ο υπολοχαγός Ραέντ Σακίρ Jawdat τόνισε πως «οι πιθανότητες στη δυτική Μοσούλη, δεν είναι πλέον με το μέρος των 2500 μαχητών του ISIS»…

«Ξεχασμένοι στην κόλαση»…

Μετά από περισσότερα από δύο χρόνια κατοχής από την ΕΙ, δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι της Μοσούλης παραμένουν παγιδευμένοι στα πεδία των μαχών ανάμεσα στη «φωτια» των τζιχαντιστών και του ιρακινού στρατού. Τραυματίες κοπάδι προς Ερμπίλ.

Σε ένα δωμάτιο του νοσοκομείου δυτικά της Ερμπίλ, μια γυναίκα με φούξια φόρεμα (ΦΩΤΟ) μιλάει για το γιο της 26 χρόνων και την περιπέτειά τους. «Ήμαστε θύματα μιας χημικής επίθεσης», είπε η Σαμίρα (η μαμά του) που εξιστορεί τις δραματικές στιγμές που έζησαν μέσα στις εφιαλτικές συνθήκες: ήταν 27 Φεβρουαρίου το απόγευμα. Ήμουν στο δωμάτιο όταν άκουσα την έκρηξη, πήγα να δω στο σαλόνι τι είχε συμβεί και εκεί, δεν μπορούσα να το πιστέψω: μία ρουκέτα μέσα στο σπίτι μας. Είχα παραλύσει από το φόβο και δεν ανέπνεα από τις αναθυμιάσεις ενώ ο γιος μου είχε λιποθυμήσει. Δεν μπορούσες να βγεις έξω από τον καπνό και τη σκόνη. Ο άλλος μου ο γιος υπέστη εγκαύματα στα πόδια και το στήθος».

Η οικογένεια ζούσε στην ανατολική όχθη της Μοσούλης, την οποία ήλεγχε το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Χαλιφάτο, για σχεδόν τρία χρόνια. «Η τρομοκρατική ομάδα εκτόξευε ρουκέτες από τη δυτική όχθη του Τίγρη. Κατά τη στιγμή της έκρηξης, ο σύζυγός μου δεν μπορούσε να αναπνεύσει λόγω της σκόνης. Ένιωθα ξεχασμένη σε αυτήν την κόλαση», λέει χαρακτηριστικά η Σαμίρα. «Ακούσαμε φωνές. Ευτυχώς τελικά σωθήκαμε. Ο Δρ Γιουνιχίρο του Ερυθρού Σταυρού, μου είπε ότι συνολικά έξι ήταν τα θύματα της χημικής επίθεσης την 1η Μαρτίου», είπε, προσθέτοντας ότι στο νοσοκομείο του Ερμπίλ στην αρχή, επικρατούσε πανικός: «Μάλλον δεν ήταν προετοιμασμένοι για την αντιμετώπιση των συνεπειών μιας χημικής επίθεσης, αλλά όπως μας είπανε μετά τις εξετάσεις, είναι αδύνατο να αποτρέψεις τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν σε μακροπρόθεσμη βάση, καθώς η ακριβής φύση του αερίου δεν μπορούσε να οριστεί».

Τελικά ο νεότερος γιος της Σαμίρα σώθηκε. Τα τελευταία χρόνια, το Ισλαμικό Χαλιφάτο έχει χρησιμοποιήσει χημικές ουσίες όπως το αέριο χλώριο, επανειλημμένα εναντίον του ιρακινού στρατού και των Κούρδων μαχητών.

Επιμέλεια: Φάνης Επιτροπάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης