ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΣΟΥΛΗ

Από νωρίς το πρωί οι δυνάμεις του ιρακινού στρατού προωθούνται προς τα περίχωρα της Μοσούλης με στόχο την ανακατάληψή της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Μοσούλη είναι η δεύτερη σε μέγεθος ιρακινή πόλη, με δύο εκατομμύρια κατοίκους, η οποία τον Ιούνιο του 2014 έπεσε στα χέρια των τζιχαντιστών για να ανακηρυχθεί «πρωτεύουσα» του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

Χιλιάδες κάτοικοι έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν την πόλη, μετά την ειδοποίηση από τις ιρακινές Αρχές πως «για την ασφάλειά τους, καλό θα ήταν να παραμείνουν στα σπίτια τους». 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη Μοσούλη, πόλη με ιστορία περίπου 3.000 χρόνων, πριν από την κατάληψή της από το ISIS κατοικούσαν περί τα δύο εκατομμύρια άνθρωποι. Υπολογίζεται πως σήμερα κατοικούν, ακόμη, περίπου οι μισοί.

Εκτός από τις κυβερνητικές δυνάμεις, στην επιχείρηση ανακατάληψης της Μοσούλης συμμετέχουν Κούρδοι Πεσμεργκά που κινούνται από ανατολικά, ενώ πυροβολικό και μαχητικά των ΗΠΑ βομβαρδίζουν στόχους στην πόλη από την Κυριακή.

Στη μάχη έχουν ριχτεί και άνδρες της παραστρατιωτικής οργάνωσης Hashed al-Shaabi που υποστηρίζονται από την Τεχεράνη.

Τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις, που έχουν επίσης περάσει τα σύνορα και βρίσκονται σε ιρακινό έδαφος, έχουν προσφερθεί να συμμετάσχουν στην επιχείρηση, αλλά δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί αν το αίτημά τους έχει γίνει αποδεκτό.

Οι τζιχαντιστές, που υπολογίζονται πως δεν ξεπερνούν τους 5.000, έχουν περικυκλωθεί από πολύ υπέρτερες δυνάμεις, αλλά το γεγονός ότι είναι οχυρωμένοι σε κατοικημένη περιοχή καθιστά την επιχείρηση εξαιρετικά επικίνδυνη για τους πολίτες. Ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο περίπου ένα εκατομμύριο κάτοικοι να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους σε περίπτωση που η επιχείρηση χρονοτριβήσει.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Haider al-Abadi, σε διάγγελμά του σήμερα, υποστήριξε ότι η κατάσταση στην πόλη θα έχει ξεκαθαρίσει «έως το τέλος του χρόνου».

Το διάγγελμα του Αμπάντι ήρθε μία ημέρα μετά την ανακατάληψη από τις κυβερνητικές δυνάμεις της πόλης Qayara, 60 χιλιόμετρα από τη Μοσούλη, όπου υπάρχει και αεροπορική βάση, η οποία ήταν επίσης στα χέρια των τζιχαντιστών.

Οι παρατηρητές επισημαίνουν, πάντως, ότι με την ανακατάληψη της Μοσούλης δεν τερματίζεται και ο πόλεμος εναντίον των τζιχαντιστών, οι οποίοι κατέχουν ακόμη και άλλες περιοχές στο Ιράκ και αναμένεται να συνεχίσουν την τρομοκρατική τους δράση, όπως στοχευόμενες βομβιστικές επιθέσεις.

Ήδη οι τζιχαντιστές έχουν αρχίσει να πυρπολούν τις πετρελαιοπηγές της περιοχής που ακόμη ελέγχουν.

Σχέδια για την «αναδιάταξη» της περιοχής

Οι ανταρτικές ομάδες των Ιρακινών Τουρκομάνων έχουν κλιμακώσει τις εκκλήσεις τους για ανεξαρτητοποίηση -τύπου Κούρδων του Ιράκ- στην επαρχία Ταλ Αφάρ, δυτικά της Μοσούλης, και εκεί αποδίδεται το ενδιαφέρον του Ερντογάν για συμμετοχή στις επιχειρήσεις για την ανακατάληψη της μεγάλης αυτής ιρακινής πόλης.

Το αίτημα από τις ομάδες των Τουρκομάνων για αυτονομία συμπίπτει με ανάλογες εκκλήσεις που γίνονται από ομάδες χριστιανών και Γιαζίντι στην περιοχή Νινεβί.

Όλα αυτά εντάσσονται στα αρχικά αμερικανικά σχέδια για την εκ νέου διαίρεση της περιοχής, όχι μόνον του Ιράκ αλλά και της Συρίας.

Επιμέλεια: Κώστας Μπετινάκης, Απόστολος Αγιοστρατίτης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης