Μάχη με τον χρόνο για τα σωστικά συνεργεία στο Μεξικό

Μάχη με τον χρόνο για τα σωστικά συνεργεία στο Μεξικό
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι επιχειρήσεις των σωστικών συνεργείων στο Μεξικό, για τη διάσωση ενός 12χρονου κοριτσιού κι άλλων τυχόν επιζώντων που μπορεί να έχουν παγιδευτεί κάτω από τα ερείπια κτηρίων στο κέντρο, μετά τον πιο φονικό σεισμό που έχει σημειωθεί στη χώρα τα τελευταία 32 χρόνια.

Περισσότεροι από 50 επιζώντες έχουν ανασυρθεί από πολλά σημεία καταστροφής μετά τον σεισμό μεγέθους 7,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε την περιοχή την Τρίτη.

Τουλάχιστον 237 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 1.900 τραυματίστηκαν.

Με τις πιθανότητες να βρεθούν επιζώντες να μειώνονται όσο περνούν οι ώρες, αξιωματούχοι υποσχέθηκαν να συνεχίσουν τις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης όπως εκείνη σε ένα σχολείο που κατέρρευσε στην Πόλη του Μεξικού.

Εκεί, μέλη των σωστικών συνεργείων με την καθοδήγηση του Πολεμικού Ναυτικού μπόρεσαν να επικοινωνήσουν με ένα 12χρονο κορίτσι, αλλά δεν έχουν καταφέρει ακόμη να την ανασύρουν.

Άλλα 11 παιδιά διασώθηκαν από το σχολείο Enrique Rebsamen, όπου φοιτούν ανήλικοι ηλικίας από έξι έως 15 ετών, όμως 21 μαθητές και τέσσερις ενήλικες σκοτώθηκαν.

Μέλη των σωστικών συνεργείων δήλωσαν προηγουμένως ότι είδαν ένα χέρι να προεξέχει από τα ερείπια και το κορίτσι κούνησε τα δάχτυλά της όταν ρωτήθηκε αν είναι ακόμη ζωντανή, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Televisa, οι κάμερες και οι δημοσιογράφοι του οποίου είχαν ειδική πρόσβαση στο σημείο για να παράσχουν συνεχή απευθείας κάλυψη.

Αλλά έπειτα από 15 ώρες προσπάθειας, ο ναύαρχος Χοσέ Λουίς Βεργκάρα δήλωσε πως οι διασώστες δεν μπορούν να εντοπίσουν το ακριβές σημείο όπου βρίσκεται.

«Υπάρχει ένα κορίτσι που είναι ζωντανό εκεί, είμαστε σχεδόν σίγουροι γι' αυτό, αλλά δεν ξέρουμε ακόμη πώς να φθάσουμε κοντά της» δήλωσε ο Βεργκάρα στο Televisa.

«Οι ώρες που πέρασαν περιπλέκουν τις πιθανότητες να βρεθεί ζωντανό ή καλά στην υγεία του το πρόσωπο που μπορεί να είναι παγιδευμένο» είπε.

Τα μέλη των σωστικών συνεργείων ζητούσαν κατά καιρούς «απόλυτη σιγή» από τους περαστικούς, ώστε να μπορούν να ακούσουν τυχόν εκκλήσεις για βοήθεια.

Όπως και σε άλλα σημεία που έπληξε ο Εγκέλαδος στο κεντρικό Μεξικό, οι αξιωματούχοι δεν αποτολμούν να χρησιμοποιήσουν βαρύ εξοπλισμό ανύψωσης από τον φόβο ότι μπορεί να συνθλίψουν κάποιον από κάτω.

Σε όλη την Πόλη του Μεξικού, τα μέλη των σωστικών συνεργείων βοηθούν εθελοντές και πολίτες επιστρατεύοντας σκυλιά, κάμερες, ανιχνευτές κίνησης και θερμότητας για τον εντοπισμό ανθρώπων που μπορεί να είναι ακόμη ζωντανοί. Περίπου 52 κτήρια κατέρρευσαν μόνο στην Πόλη του Μεξικού και περισσότερα στις γειτονικές πολιτείες.

Συνολικά 102 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον σεισμό στην Πόλη του Μεξικού και άλλοι 135 σε πέντε γειτονικές πολιτείες, δήλωσαν αργά χθες αξιωματούχοι.

Τουλάχιστον εννέα χώρες της Λατινικής Αμερικής δεσμεύθηκαν να στείλουν ομάδες διάσωσης ή να προσφέρουν τεχνική βοήθεια, με συνεργεία από τον Παναμά και το Σαλβαδόρ να βρίσκονται ήδη επί τόπου, καθώς και οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ισπανία, η Ιαπωνία και το Ισραήλ.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2017, 13:03