Ματαρέλα: «Η Ιταλία συμβάλλει στην υποχρέωση αλληλεγγύης, στήριξης και υποδοχής των προσφύγων»

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2018, 14:13
Ματαρέλα: «Η Ιταλία συμβάλλει στην υποχρέωση αλληλεγγύης, στήριξης και υποδοχής των προσφύγων»
Ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα αναφέρθηκε σε δηλώσεις του στο μεταναστευτικό και στο προσφυγικό και στη στάση της χώρας του στα θέματα αυτά.

«Η Ιταλία συμβάλλει στην υποχρέωση αλληλεγγύης, στήριξης και υποδοχής όσων αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις χώρες τους, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον για τον εαυτό τους και τα αγαπημένα τους πρόσωπα», τόνισε. «Η Ιταλία σέβεται τους κανόνες του διεθνούς δικαίου που αφορούν τους πολίτες με δικαίωμα στην διεθνή προστασία και καλεί συγχρόνως την Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει νέα βήματα σε αυτόν τον τομέα», πρόσθεσε ο Ιταλός Πρόεδρος.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βρει τον τρόπο να παρέμβει στο σύνολό της και όχι να αφήνει στις χώρες πρώτης εισόδου την αντιμετώπιση του βάρους των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης», υπογράμμισε ο Σέρτζιο Ματαρέλα.

Για τον λόγο αυτό, κατέληξε, «η διεθνής κοινότητα πρέπει να προχωρήσει σε κοινές και μακρόπνοες επιλογές, για την διαχείριση ενός φαινομένου που αφορά ολόκληρο τον πλανήτη», με παρεμβάσεις «οι οποίες να εξαλείψουν της οικονομικές, πολιτικές, κοινωνικές και κλιματολογικές αιτίες» που συνδέονται με τα μεταναστευτικά φαινόμενα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2018, 14:13