Xρήστος Μαζάνης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι γνωστός με τα παρατσούκλια «ο μαύρος», «ο τυφλός», «ο πειρατής», «ο σαμουράι». Παρατσούκλια που όλα έχουν τη σημασία τους και την ιστορία τους. Ο Μάσιμο Καρμινάτι, γνωστός και ως «μονόφθαλμος βασιλιάς της Ρώμης», είναι ελεύθερος από τις 16 Ιουvίου.

Αποφυλακίστηκε έπειτα από 5 χρόνια και 7 μήνες. Ο Καρμινάτι υπήρξε το αφεντικό των αφεντικών της μαφίας στην ιταλική πρωτεύουσα μέχρι πριν από μερικά χρόνια, όπου συνελήφθη έπειτα από μια τεράστια επιχείρηση των ιταλικών Αρχών κατά της «Μafia Capitale». Ανάμεσα στους συλληφθέντες τότε, υπήρξαν πρόσωπα από τον χώρο της πολιτικής, της τοπικής αυτοδιοίκησης, άτομα από κρατικούς φορείς, αλλά και αφεντικά τοπικών εγκληματικών οργανώσεων.

Γεννημένος το 1958 στο Μιλάνο, μετακόμισε στη Ρώμη τη δεκαετία του 1960. Μεγάλωσε στους δρόμους της ιταλικής πρωτεύουσας, ενώ έκανε και κάποιες σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Περούτζια. Άρχισε να γίνεται γρήγορα γνωστός σε ακροδεξιούς κύκλους. Ήδη στα δεκαεπτά του γύριζε με ένα όπλο στην τσέπη. Μάλιστα υπήρξε και ενεργό μέλος της «Avanguardia Nazionale», μιας νεοφασιστικής οργάνωσης που ιδρύθηκε στις 25 Απριλίου του 1960. Έχασε το αριστερό του μάτι στα σύνορα μεταξύ Ελβετίας και Ιταλίας, σε ένα σημείο ελέγχου όπου υπήρξε εμπλοκή με αστυνομικούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 27 Νοεμβρίου 1979, συμμετείχε μαζί με άλλα άτομα στην πρώτη του ληστεία, αυτή της τράπεζας Chase Manhattan, η οποία βρισκόταν στην πλατεία Μαρκόνι στην περιοχή Eur της Ρώμης. Κατηγορήθηκε για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Μίνο Πεκορέλι, στις 20 Μαρτίου του 1979, αλλά αθωώθηκε.

Με τη βοήθεια μιας συμμορίας περίπου 23 ατόμων κατάφερε να κλέψει 147 χρηματοκιβώτια που περιείχαν 50 δισεκατομμύρια λιρέτες σε χρυσό από το θησαυροφυλάκιο της Ρώμης, κοσμήματα και πολλά εμπιστευτικά έγγραφα που ανήκαν σε δικαστές και εισαγγελείς και τα οποία αργότερα θα τα χρησιμοποιούσαν για να τους εκβιάσουν.

Στο βιογραφικό του έχει πολλές καταδίκες, για παράνομο εμπόριο όπλων, κατοχή εκρηκτικών και πυρομαχικών, ενώ σε πολλές άλλες περιπτώσεις έχει αθωωθεί. Η ζωή του «αφεντικού», όπως τον αποκαλούν, της Ρώμης τα πρώτα χρόνια είχε συνεχώς φυλακίσεις και αποφυλακίσεις.

Κάποια στιγμή αποφάσισε να εγκαταλείψει την Ιταλία και, όταν επέστρεψε στη Ρώμη, άρχισε πια να στήνει το δίκτυο που αργότερα ονομάστηκε «Μafia Capitale» (μαφία της πρωτεύουσας).  Μαζί με άλλα ισχυρά αφεντικά τοπικών εγκληματικών οργανώσεων «κατέλαβαν» την αιώνια πόλη.

Δείτε την τελευταία σύλληψή του το 2014:

 

 

Όποια πέτρα κι αν σήκωνες από κάτω έγραφε το όνομά του. Το δίκτυο το οποίο και έλεγχε συνεργαζόταν και με τις υπόλοιπες μαφίες της χώρας, όπως την Καμόρα (μαφία στη Νάπολη) ,την Kόζα Νόστρα (μαφία στη Σικελία) και την Ντραγκέτα( μαφία της Καλαβρίας), προκειμένου να διατηρούνται οι ισορροπίες.

 

Ο Μάσιμο Καρμινάτι για κάποιους παραμένει μέχρι και σήμερα ένα αμφιλεγόμενο πρόσωπο. Κι αυτό γιατί ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί ο ρόλος του όσον αφορά τη διασύνδεσή του με τρομοκρατικές οργανώσεις, με πολιτικούς, αλλά και με το βαθύ ιταλικό «παρακράτος». Για ορισμένους η ζωή του και η ιστορία του αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση, ενώ για άλλους πηγή έμπνευσης. Η φήμη του έχει φτάσει και στην κινηματογραφική βιομηχανία, αφού υπήρξαν ρόλοι σε τηλεταινίες για τη μαφία που αναφέρονταν σε εκείνον.

Ο «κάπο» είναι εκ νέου ελεύθερος…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης