Μαρόκο: Συνελήφθησαν χιλιάδες συλλήψεις λόγω παραβίασης των περιοριστικών μέτρων

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 13 Απριλίου 2020, 14:36
Μαρόκο: Συνελήφθησαν χιλιάδες συλλήψεις λόγω παραβίασης των περιοριστικών μέτρων

Περισσότερες από 4.300 άνθρωποι συνελήφθησαν μέσα στο Σαββατοκύριακο στο Μαρόκο και οδηγήθηκαν στο κρατητήριο για μη τήρηση των περιορισμών που έχουν τεθεί σε ισχύ προκειμένου να ανασχεθεί η μετάδοση του κορωνοϊού, ανακοινώθηκε από τις αρχές.

Από την έναρξη της ισχύος των μέτρων έκτακτης υγειονομικής ανάγκης, στα μέσα του Μαρτίου, οι αρχές έχουν συλλάβει 28.701 ανθρώπους σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων 15.545 παραπέμφθηκαν στη δικαιοσύνη έπειτα από βραχεία κράτηση, αναφέρεται στην ανακοίνωση της εθνικής υπηρεσίας ασφαλείας (DGSN) που εκδόθηκε χθες, Κυριακή, το βράδυ. Από την προηγούμενη εβδομάδα, στα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων έχει προστεθεί κι η υποχρεωτική χρήση μάσκας κατά την όποια έξοδο.

Οι περισσότερες συλλήψεις έχουν πραγματοποιηθεί στην Καζαμπλάνκα (πάνω από 4.331) και στην πρωτεύουσα Ραμπάτ (3.767), σύμφωνα με την Ασφάλεια. Το Μαρόκο επισήμως έχει καταγράψει 1.691 κρούσματα κορωνοϊού, 118 θανάτους, ενώ 177 ασθενείς έχουν ανανήψει. Οι αριθμοί αυτοί αμφισβητούνται λόγω του μικρού αριθμού διαγνωστικών ελέγχων (7.000) που έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα.

Οι ποινές για την παραβίαση των μέτρων εκτάκτου ανάγκης, που επιτηρούνται από την αστυνομία και τον στρατό, ανέρχονται έως και τρίμηνη φυλάκιση και/ ή την επιβολή προστίμου 1.300 ντιρχάμς (περίπου 124 ευρώ).

Ωστόσο, όλες οι έρευνες αποδεικνύουν πως είναι δύσκολο να τηρηθεί ο περιορισμός των πολιτών στο σπίτι, σε μία χώρα όπου η πλειονότητα των εργαζομένων απασχολείται σε δουλειές εποχικές ή μερικής απασχόλησης, χωρίς κοινωνική ασφάλιση. Καθώς τα στοιχεία των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας είναι ελλιπή, οι αρχές καταβάλλουν προσπάθειες για να εντοπίσουν τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν άμεσες βιοτικές ανάγκες για να τις συνδράμουν οικονομικά με επιδοτήσεις ή με τρόφιμα.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 13 Απριλίου 2020, 14:39