Οι ισλαμιστές του PJD, επικεφαλής της κυβέρνησης συνασπισμού τα τελευταία πέντε χρόνια στο Μαρόκο, είναι οι νικητές των βουλευτικών εκλογών, όπως ανακοίνωσε το Σάββατο το Υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (PJD) του πρωθυπουργού Αμπντελιλάχ Μπενκιράν έλαβε 125 έδρες, έναντι 102 που απέσπασε ο βασικός του αντίπαλος, το Κόμμα Αυθεντικότητας και Εκσυγχρονισμού (PAM, φιλελεύθεροι) σε σύνολο 395 εδρών του κοινοβουλίου, σύμφωνα με τα επίσημα προσωρινά αποτελέσματα, μετά την καταμέτρηση του συνόλου των ψηφοδελτίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Ιστικλάλ, το ιστορικό κόμμα της μάχης για την ανεξαρτησία, κατέλαβε την τρίτη θέση με 45 έδρες και ακολουθεί η Εθνική Συγκέντρωση των Ανεξαρτήτων (RNI) στην τέταρτη θέση με 37 έδρες.

Αλλά οκτώ κόμματα μοιράζονται τις υπόλοιπες έδρες, μεταξύ τους η Ομοσπονδία Δημοκρατικής Αριστεράς (FGD) που έλαβε δύο έδρες.

Όλα έδειχναν ότι το PJD θα ήταν ο νικητής των εκλογών, μετά την ανακοίνωση των προσωρινών αποτελεσμάτων αργά το βράδυ της Παρασκευής και έπειτα από την καταμέτρηση του 90% των ψηφοδελτίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 43%, δηλαδή περισσότεροι από έξι εκατομμύρια ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες (σε έναν πληθυσμό 34 εκατομμυρίων), σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών.

Το PJD κέρδισε το στοίχημα μιας δεύτερης θητείας στην ηγεσία της κυβέρνησης συνασπισμού για να «συνεχίσει τη μεταρρύθμιση», όπως δεσμεύτηκε κατά τη διάρκεια της αποτελεσματικής και καλά οργανωμένης προεκλογικής του εκστρατείας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης