Επίθεση που φέρονται να διέπραξαν τζιχαντιστές εναντίον στρατιωτικών στο κεντρικό Μάλι είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 16 μέλη των ένοπλων δυνάμεων, σύμφωνα με ιατρικές πηγές και πηγές προσκείμενες στις δυνάμεις ασφαλείας της αφρικανικής χώρας.

Προηγούμενος «προσωρινός απολογισμός» του στρατού έκανε λόγο για «5 νεκρούς και 8 τραυματίες» στις τάξεις του, κατά τη διάρκεια «περίπλοκης» επίθεσης με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς και άλλα μέσα αργά χθες το πρωί, χωρίς να διευκρινίζεται το πού ακριβώς έγινε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο νέος απολογισμός είναι 16 νεκροί και 10 τραυματίες, ανάμεσά τους ορισμένοι πολύ βαριά» τραυματισμένοι, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στις δυνάμεις ασφαλείας αναφερόμενη στην επίθεση που διαπράχθηκε σε δρόμο ανάμεσα στη Μπανκάς και τη Μπαντιαγκαρά, στην περιφέρεια Μοπτί. Η ίδια πηγή ανέφερε πως οι δράστες της επίθεσης επίσης υπέστησαν απώλειες.

Άλλη πηγή είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πως σκοτώθηκαν τουλάχιστον 15 τζιχαντιστές όταν οι στρατιωτικοί ανταπέδωσαν πυρά.

Τον απολογισμό των 16 νεκρών και των 10 τραυματιών στις τάξεις των ένοπλων δυνάμεων του Μάλι επιβεβαίωσε πηγή σε κέντρο υγείας στη Μπαντιαγκαρά. Διευκρίνισε πως 16 πτώματα φυλάσσονται στο νεκροτομείο της δομής υγείας αυτής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για την πιο πολύνεκρη επίθεση εναντίον του στρατού του Μάλι από τη 19η Αυγούστου, όταν οχηματοπομπή που κινείτο σε οδικό άξονα ανάμεσα στην Μπονί και στη Ντουεντζά υπέστη επίθεση με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 17 μέλη των ένοπλων δυνάμεων.

Την 28η Σεπτεμβρίου, πέντε χωροφύλακες που συνόδευαν οχηματοπομπή εταιρείας του τομέα των ορυχείων σκοτώθηκαν σε επίθεση ανάμεσα στη Σεμπαμπουγκού και την Κουαλά, στο δυτικό Μάλι.

Την ευθύνη για την τελευταία επίθεση ανέλαβε η Οργάνωση Υποστήριξης του Ισλάμ και των Μουσουλμάνων, που θεωρείται πως συνδέεται με την Αλ Κάιντα κι έχει επικεφαλής ένα μέλος της φυλής των Τουαρέγκ, τον Ιγιάντ Αγκ Γάλι.

Η ίδια οργάνωση ανέλαβε επίσης την ευθύνη για την επίθεση της 20ής Σεπτεμβρίου εναντίον οχηματοπομπής ιατρικής διακομιδής του στρατού στο κεντρικό τμήμα της χώρας, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 4 στρατιωτικούς, καθώς και για ενέδρα τη 12η Σεπτεμβρίου στην ίδια περιοχή με 5 στρατιωτικούς νεκρούς.

Εξάλλου, Γάλλος στρατιωτικός της αποστολής Μπαρχάν στο Μάλι σκοτώθηκε στο βόρειο τμήμα της χώρας στα τέλη του Σεπτεμβρίου.

Από το 2012, όταν ξέσπασε σύρραξη ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις από τη μια, αυτονομιστές αντάρτες και τζιχαντιστές στον βορρά από την άλλη, το Μάλι μπήκε και παραμένει ως και σήμερα σε ατελείωτη θύελλα, με χιλιάδες νεκρούς, πολίτες και αντιμαχόμενους, παρά την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας και τις επεμβάσεις δυνάμεων του ΟΗΕ, άλλων κρατών της Αφρικής, καθώς και της Γαλλίας. Η κατάσταση χαρακτηρίζεται εξαιρετικά επικίνδυνη στη χώρα, όπου την εξουσία ασκεί μεταβατική κυβέρνηση έπειτα από δυο αλλεπάλληλα πραξικοπήματα.

Το κύμα βίας πλήττει επίσης γειτονικές χώρες, την Μπουρκίνα Φάσο και τον Νίγηρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης