Ο πρώην πρόεδρος των Μαλδίβων Αμπντάλα Γιαμίν καταδικάστηκε την Πέμπτη σε πέντε χρόνια φυλάκισης για ξέπλυμα χρήματος, ενώ δεκάδες υποστηρικτές του είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστήριο υποστηρίζοντας πως είναι αθώος.

Ο Γιαμίν, ο οποίος κυβέρνησε τις Μαλδίβες με σιδηρά πυγμή για πέντε χρόνια, έχασε πέρυσι απροσδόκητα τις εκλογές και βρίσκεται έκτοτε αντιμέτωπος με έρευνες για αριθμό συμφωνιών που είχε υπογράψει στη διάρκεια της θητείας του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατηγορούνταν ότι έλαβε 1 εκατομμύριο δολάρια από χρήματα της κυβέρνησης μέσω ιδιωτικής εταιρείας στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για τη μίσθωση αριθμού τροπικών νησιών για ξενοδοχειακή ανάπτυξη — κατηγορίες που έχει επανειλημμένα απορρίψει.

Ο δικαστής Άλι Ρασίντ, ο οποίος ηγήθηκε της επιτροπής από πέντε δικαστές η οποία εκδίκασε την υπόθεση, δήλωσε στο ποινικό δικαστήριο πως αποδείχθηκε πέραν πάσης εύλογης αμφιβολίας πως ο Γιαμίν είχε πάρει χρήματα και πως γνώριζε πως τα καταχρώνταν από το κράτος.

«Οι δικαστές συζήτησαν την υπόθεση επί 10 ημέρες και αυτή είναι η ομόφωνη ετυμηγορία των πέντε δικαστών», δήλωσε ο Ρασίντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γιαμίν είχε φέρει τις Μαλδίβες πλησιέστερα στην Κίνα στη διάρκεια της προεδρικής θητείας του από το 2013 έως το 2018. Αντιπολιτευόμενοι επικριτές του τον κατηγόρησαν ότι είχε δώσει συμβόλαια, ανάμεσα στα οποία αυτά για μια μεγάλη γέφυρα και για την επέκταση του διεθνούς αεροδρομίου, σε κινεζικές εταιρείες σε φουσκωμένες τιμές. Ο ίδιος αρνείται ότι έπραξε οτιδήποτε παράνομο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης