Το Ολοκαύτωμα (αλλιώς γνωστό και ως Σοά) δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για να δικαιολογεί τον «διχασμό» ή «το σύγχρονο μίσος», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια των τελετών μνήμης στην Ιερουσαλήμ.

«Ουδείς έχει το δικαίωμα να επικαλείται τους νεκρούς του για να δικαιολογήσει κάποιον διχασμό ή κάποιο σύγχρονο μίσος» δήλωσε ο Μακρόν. «Καθώς όλοι αυτοί που έπεσαν νεκροί μάς υποχρεώνουν στην αλήθεια, στη μνήμη, στον διάλογο, στη φιλία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μακρόν εκφώνησε την ομιλία του μετά τις ομιλίες του Αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πενς και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου: ο πρώτος κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να «διατηρήσει σθεναρή στάση» απέναντι στο Ιράν και ο δεύτερος «δράση κατά των τυράννων της Τεχεράνης ώστε να αποτραπεί ένα ακόμη Ολοκαύτωμα».

Ενώπιον εκατοντάδων καλεσμένων, ανάμεσά τους 40 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ο Μακρόν αναρωτήθηκε: «Τι πιο όμορφος συμβολισμός από το να είμαστε εδώ όλοι συγκεντρωμένοι και ενωμένοι, να εργαζόμαστε επωφελώς για την καταπολέμηση της άρνησης όπως η μνησικακία ή τα λόγια εκδίκησης».

Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ, στενοί σύμμαχοι, έχουν κάνει και οι δύο το Ιράν εχθρό τους. Το Ιράν ήταν εξάλλου στα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη χθεσινή συνάντηση μεταξύ του Μακρόν και του Νετανιάχου, ο οποίος καλεί το Παρίσι να επιβάλει κυρώσεις στην Τεχεράνη, όπως και οι ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης