Η επίθεση με μαχαίρι στην οποία σκοτώθηκαν τρία άτομα στη Νίκαια της Γαλλίας το πρωί της Πέμπτης διαπράχθηκε από έναν ισλαμιστή τρομοκράτη, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά την επίσκεψή του στην πόλη, μιλώντας μπροστά από το σημείο της δολοφονίας. Ο πρόεδρος Μακρόν είπε ότι η χώρα «δέχεται επίθεση».

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν μέσα σε μια καθολική εκκλησία στη νότια γαλλική πόλη, ενώ ένα τρίτο άτομο κατάφερε να ξεφύγει από τον δράστη, αλλά αργότερα υπέκυψε στους τραυματισμούς τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δράστης της επίθεσης πυροβολήθηκε από την αστυνομία και τραυματίστηκε. Έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Επισκεπτόμενος τη Νίκαια μετά τον τριπλό φόνο, ο Μακρόν δεσμεύτηκε να αναπτύξει χιλιάδες περισσότερους στρατιώτες για την προστασία σημαντικών τοποθεσιών, συμπεριλαμβανομένων των χώρων λατρείας και των σχολείων. Ο αριθμός των στρατιωτών θα υπερδιπλασιαστεί από 3.000 σε 7.000, πρόσθεσε ο πρόεδρος.

Οι στρατιώτες της επιχείρησης Sentinelle θα επιστρατευτούν για να προστατεύσουν τους χώρους λατρείας ενόψει της γιορτής των καθολικών, των Αγίων Πάντων, την προσεχή Κυριακή.

Οι στρατιώτες θα αναπτυχθούν επίσης για να «προστατεύσουν τα σχολεία» ενόψει της επιστροφής, την επόμενη Δευτέρα, από τις διακοπές του φθινοπώρου, επισήμανε ο Μακρόν.

Η Γαλλία αποφάσισε να αυξήσει στο μέγιστο επίπεδο το σχέδιο προστασίας της χώρας, το επονομαζόμενο Vigipirate.

«Σήμερα το πρωί αποφασίσαμε να αυξήσουμε τη στάση επαγρύπνησης σε όλη τη Γαλλία για να προσαρμοστούμε στην τρομοκρατική απειλή», δήλωσε ο πρόεδρος σε δημοσιογράφους.

Η Γαλλία «δεν θα εγκαταλείψει τις αξίες της» μετά την «ισλαμική τρομοκρατική επίθεση», τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Η επίθεση το πρωί της Πέμπτης ήρθε μόλις 13 ημέρες αφότου ένας 18χρονος αποκεφάλισε τον Σάμουελ Πατί, 47 ετών, καθηγητή ιστορίας, έξω από το γυμνάσιό του βορειοανατολικά του Παρισιού. Ο καθηγητής είχε δείξει στους μαθητές καρικατούρες, συμπεριλαμβανομένης μιας που απεικόνιζε τον προφήτη Μωάμεθ, που δημοσιεύτηκε στη σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo, κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης για την ελευθερία του λόγου.

Μετά τη δολοφονία του Πατί, ο Μακρόν υποσχέθηκε να εξουδετερώσει τον ισλαμικό εξτρεμισμό, συμπεριλαμβανομένου του κλεισίματος των τζαμιών και άλλων οργανώσεων που κατηγορούνται ότι προκάλεσαν βία. Τα σχόλιά του πυροδότησαν οργισμένες διαμαρτυρίες σε όλον τον μουσουλμανικό κόσμο. Φωτογραφίες του προέδρου κάηκαν και υπήρξαν εκκλήσεις για μποϊκοτάζ γαλλικών αγαθών.

Ο Μακρόν ανέφερε επίσης την Πέμπτη τη δολοφονία του πατέρα Ζακ Χάμελ, ενός καθολικού ιερέα, του οποίου ο λαιμός κόπηκε από δύο άνδρες μέσα στην εκκλησία του στη Νορμανδία. «Τρεις συμπατριώτες μας πέθαναν στον ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Νίκαια σήμερα, την ίδια στιγμή, ενώ ένα γαλλικό προξενείο στην Τζέντα δέχθηκε επίθεση και συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στο έδαφός μας».

«Θέλω να εκφράσω, πρώτα απ ‘όλα, την υποστήριξη του έθνους στους Καθολικούς της Γαλλίας και αλλού. Μετά το 2016, με τη δολοφονία του πατέρα Χάμελ, οι Καθολικοί της χώρας μας δέχτηκαν επίθεση για άλλη μια φορά. Είμαστε στο πλευρό τους προκειμένου η θρησκεία να μπορεί να ασκείται ελεύθερα στη χώρα μας. Οι άνθρωποι μπορούν να πιστεύουν ή να μην πιστεύουν, όλες οι θρησκείες μπορούν να ασκηθούν, αλλά σήμερα το έθνος είναι δίπλα στους καθολικούς συμπατριώτες μας», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Το δεύτερο μήνυμά μου είναι για τη Νίκαια και για τους ανθρώπους της Νίκαιας που έχουν ήδη υποφέρει ως αποτέλεσμα της τρέλας των ισλαμιστών τρομοκρατών. Είναι η τρίτη φορά που η τρομοκρατία έπληξε την πόλη σας και έχετε την υποστήριξη και την αλληλεγγύη του έθνους», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Εμανουέλ Μακρόν στην πόλη της Νίκαιας. «Για την επίθεση που δεχτήκαμε, ευθύνονται οι αξίες μας, η αγάπη μας για ελευθερία. την ελευθερία να πιστεύουμε ελεύθερα και να μην παραδιδόμαστε στον τρόμο. Δεν θα παραδοθούμε σε τίποτα. Σήμερα έχουμε αυξήσει τα μέτρα ασφάλειάς μας για να αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατική απειλή», δήλωσε ο πρόεδρος Μακρόν.

«Η απόλυτη αποφασιστικότητά μας απέναντι σε αυτές τις πράξεις θα συνεχιστεί και θα προστατεύσουμε όλους τους πολίτες μας. Σε απάντηση, το μήνυμά μου είναι απόλυτης σταθερότητας και ενότητας. Υπάρχει μόνο μία κοινότητα στη Γαλλία, η εθνική κοινότητα. Όλοι εσείς, ανεξάρτητα από τη θρησκεία σας, είτε πιστεύετε είτε όχι, πρέπει να ενωθείτε και να μην υποχωρήσετε σε ένα πνεύμα διχασμού. Όλοι οι πολίτες είναι πολύ σοκαρισμένοι και συγκλονισμένοι από αυτό που συνέβη. Η σταθερότητα και η ενότητα είναι η γραμμή μας σήμερα και είναι η γραμμή που θα ακολουθήσουμε αύριο», κατέληξε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Πηγές: The Guardian, RT, AP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης