Μακρόν: Η Γαλλία θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει τον Λίβανο να εξέλθει από τη βαθιά κρίση

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2020, 16:54
Μακρόν: Η Γαλλία θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει τον Λίβανο να εξέλθει από τη βαθιά κρίση

Η Γαλλία θα κάνει «τα πάντα» προκειμένου να «βοηθήσει» τον Λίβανο, μια χώρα που αντιμετωπίζει «βαθιά κρίση» και βρίσκεται στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στη διάρκεια επίσκεψής του στην Ιερουσαλήμ.

«Θα κάνουμε τα πάντα, στη βαθιά κρίση την οποία διέρχεται, προκειμένου να βοηθήσουμε τους Λιβανέζους φίλους μας», δήλωσε ο Μακρόν, ενώ η νέα κυβέρνηση του Λιβάνου πραγματοποιούσε σήμερα το πρώτο υπουργικό συμβούλιό της έπειτα από ένα ακόμη βράδυ που σημαδεύτηκε από βία.

Ο Μακρόν υπογράμμισε επίσης ότι θα παραμείνει σε «επαγρύπνηση» για τις «τρομοκρατικές ενέργειες» από τον Λίβανο που απειλούν όχι μόνο τους Λιβανέζους αλλά και το Ισραήλ, μια γειτονική χώρα η οποία βρίσκεται σε σύγκρουση με το σιιτικό λιβανικό κίνημα Χεζμπολάχ.

Ο Γάλλος πρόεδρος συναντήθηκε σήμερα το πρωί στην Ιερουσαλήμ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον οποίο συζήτησε τις περιφερειακές εντάσεις, κυρίως με το Ιράν, ορκισμένο εχθρό του Ισραήλ.

Οι Ισραηλινοί κατηγορούν το Ιράν ότι θέλει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και ότι επιδιώκει να μεταφέρει στον Λίβανο, μέσω του συμμάχου του, της Χεζμπολάχ, ρουκέτες και πυραύλους ακριβείας που μπορούν να εξουδετερώσουν την ισραηλινή αντιπυραυλική ασπίδα «Σιδερένιος θόλος».

«Η Γαλλία θα παραμείνει προσηλωμένη ώστε το Ιράν να μην αποκτήσει ποτέ πυρηνικά όπλα, αλλά και για να αποτρέψουμε οποιαδήποτε στρατιωτική κλιμάκωση στην περιοχή», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογό του Ρεουβέν Ρίβλιν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2020, 16:54