«Η περασμένη δεκαετία ήταν πολύ σκληρή για την Ευρώπη. Διευθετήσαμε κρίσεις, χάσαμε όμως την πορεία», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά την ομιλία του ενώπιον του Κογκρέσου στις Βερσαλλίες.

«Ανήκει στη νέα γενιά ηγετών, να ξαναπάρουν από την αρχή την ευρωπαϊκή ιδέα» εξήγησε, αναφερόμενος παράλληλα στις πρωτοβουλίες που σκοπεύει να πάρει τους επόμενους μήνες, για την ευρωπαϊκή επανοικοδόμηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θα πρέπει να το ομολογήσουμε, είναι άλλωστε εμφανές, ότι η ευρωπαϊκή ανοικοδόμηση έχει αποδυναμωθεί, εξ’ αιτίας της διογκούμενης γραφειοκρατίας και του αυξανόμενου σκεπτικισμού που απορρέει» είπε ο πρόεδρος και πρόσθεσε:

«Σε μια εποχή που περισσότερο παρά ποτέ έχουμε ανάγκη από μια δυνατή Ευρώπη, είναι αποδυναμωμένη όσο ποτέ άλλοτε, από τις διαιρέσεις και τις αμφιβολίες που έχουν εγκατασταθεί στους λαούς μας. Η Ευρώπη είναι ένα σχέδιο ειρήνης, ελευθερίας, προόδου, που το σκέφθηκαν και είχαν το θάρρος να το προχωρήσουν οι προηγούμενες γενιές που έζησαν τους πολέμους».

«Πως είναι δυνατό να ξεχάσουμε σήμερα όλα αυτά» σημείωσε και αναρωτήθηκε «Πως είναι δυνατό σήμερα απέναντι στις διαιρέσεις, στο Brexit και στα ανεβοκατεβάσματα της ιστορίας, η απάντηση να είναι μια επί πλέον αποδυνάμωση της Ευρώπης; Μια μορφή εγκατάλειψης, που θα είναι ιστορικό λάθος;».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το να παραβλέψουμε την Ευρώπη είναι σαν να προδίδουμε τις προηγούμενες γενιές, αυτές που μας επέτρεψαν σήμερα να μιλάμε για την Ευρώπη. Το να μας γίνει συνήθεια να αντιμετωπίζουμε την Ευρώπη ως ένα τεχνικό εργαλείο, ισοδυναμεί με απάρνηση της ιστορίας μας» υπογράμμισε.

«Η Ευρώπη ανήκει πλέον σε μια νέα γενιά ηγετών που πρέπει να ξαναπάρουν την ευρωπαϊκή ιδέα από την αρχή, όπως ήταν στις ρίζες της, μια πολιτική ιδέα στην ουσία της. Θα πρέπει να ξεφύγουμε από την τυραννία των τεχνοκρατών, να πάρουμε ύψος, μακριά από ατζέντες, ημερολόγια και τους μαιάνδρους της σκληρής προηγούμενης δεκαετίας. Για όσες χώρες η Ευρώπη δεν περιορίζεται σε μια αγορά, αλλά σε ένα χώρο όπου ευδοκιμεί μια συγκεκριμένη ιδέα της ανθρώπινης αξίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, αυτές οι χώρες, θα πρέπει να αναλάβουν ένα αποφασιστικό σχέδιο δράσης και να οργανωθούν σχετικά» είπε ο Εμανουέλ Μακρόν και τόνισε:

«Ανήκει στη Γαλλία να πάρει πρωτοβουλίες και αυτό θα γίνει τους επόμενους μήνες, χάρις στη δουλειά που έχω ήδη ξεκινήσει ιδιαίτερα με τη συνεργασία της Άνγκελα Μέρκελ. Από τώρα έως το τέλος του χρόνου, παντού στην Ευρώπη θα οργανώσουμε δημοκρατικές συμβάσεις για την επανοικοδόμηση της Ευρώπης με βάση ένα πρωταρχικό πολιτικό πρόγραμμα και με αυτή την πρωταρχική φιλοδοξία που ενώνει τους ανθρώπους. Ο καθένας θα είναι ελεύθερος να συμμετέχει ή όχι».

Για τον Εμανουέλ Μακρόν «έχει περάσει η εποχή των επιδιορθώσεων ή των μπαλωμάτων στην Ευρώπη.

«Θα πρέπει να πάρουμε την Ευρώπη από την αρχή από τις ρίζες και να συμβάλλουμε για να ξαναγεννηθεί η επιθυμία της Ευρώπης. Να μην αφήσουμε το μονοπώλιο των λαών και των ιδεών στους δημαγωγούς και στους εξτρεμιστές, ενώ παράλληλα δεν θα πρέπει να κάνουμε την Ευρώπη ένα συνδικάτο που διαχειρίζεται τις κρίσεις. Όχι στους ανταγωνισμούς και ακόμα περισσότερο όχι στους πολέμους, αλλά στην ένωση των δυνάμεων. Όχι στην ηγεμονία του ενός ή του άλλου αλλά μέσα σε μια σεβαστή ισορροπία δυνάμεων που θα μας επιτρέψει να επιτύχουμε. Είναι αυτήν την Ένωση που σήμερα έχουμε ανάγκη, γιατί μόνο αυτή είναι ικανή να αντιμετωπίσει την πρόκληση του μοντερνισμού και το κοινό όραμα του ανθρώπου» υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

Για τον Γάλλο πρόεδρο, οι προκλήσεις του σήμερα για την Ευρώπη του αύριο είναι «η οικολογική μετάβαση, η ψηφιακή μετάβαση, ο σύγχρονος ουμανισμός έναντι του φανατισμού, της τρομοκρατίας και του πολέμου. Οι απαντήσεις μας θα είναι μέσα από μια Ευρώπη του πολιτισμού και της καινοτομίας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης