Μπροστά από τον Λευκό Οίκο, οι πολίτες δεν μπορούσαν να δουν σήμερα από κοντά το χριστουγεννιάτικο δέντρο της Ουάσινγκτον, καθώς ο χώρος παραμένει κλειστός για το κοινό και τα σκουπίδια ξεχειλίζουν, εξαιτίας του shutdown.

Οι αμερικανικές κυβερνητικές υπηρεσίες, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, έχουν αναστείλει μερικώς τη λειτουργία τους, ελλείψει πολιτικής συμφωνίας για την χρηματοδότηση του αντιμεταναστευτικού τείχους που επιθυμεί ο Ντόναλντ Τραμπ.

Παραμονές Χριστουγέννων, τα οποία θα περάσει στην Ουάσινγκτον αντί για την ηλιόλουστη εξοχική κατοικία του στη Φλόριντα λόγω του shutdown, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ειρωνεύτηκε τα ΜΜΕ, που σχολιάζουν ατέρμονα την απομόνωσή του, μετά τις ηχηρές παραιτήσεις στην κυβέρνησή του και τις διαπραγματεύσεις που έχουν οδηγηθεί σε τέλμα με επίκεντρο το σχέδιό του για το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό.
«Είμαι ολομόναχος (ο καημένος) στο Λευκό Οίκο περιμένοντας τους Δημοκρατικούς να επιστρέψουν και να εγκρίνουν μια συμφωνία για την Ασφάλεια στα Σύνορα, την οποία χρειαζόμαστε απεγνωσμένα» έγραψε σήμερα στο Twitter.
«Σε πρακτικό επίπεδο όλοι οι Δημοκρατικοί τους οποίους αντιμετώπιζουμε σήμερα, στήριζαν σθεναρά ένα Τείχος στα Σύνορα ή έναν Φράκτη, εωσότου αυτό αποτελέσει μια μεγάλη υπόσχεση της προεκλογικής μου εκστρατείας για το 2016» είχε καταγγείλει λίγο νωρίτερα.
Από τα παράθυρα του Λευκού Οίκου, ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε χωρίς αμφιβολία να διαπιστώσει τις επιπτώσεις του shutdown, από την Παρασκευή τα μεσάνυχτα, καθώς υπουργεία έθεσαν 400.000 δημοσίους υπαλλήλους σε άδεια, άνευ αποδοχών.
Άλλοι 400.000, που εργάζονται σε υπηρεσίες που κρίνονται απαραίτητες (τελωνεία, ασφάλεια αερολιμένων, υγειονομικές υπηρεσίες κ.α) είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται χωρίς να πληρώνονται τακτικά, μεσούσης της περιόδου των εορτών.
Το shutdown επηρεάζει σημαντικά υπουργεία όπως το Εσωτερικής Ασφάλειας, που διαχειρίζεται τα σύνορα, την ομοσπονδιακή αστυνομία, των Μεταφορών, της Οικονομίας, αλλά και των Εσωτερικών, που επιβλέπει τη λειτουργία των εθνικών πάρκων.
Αυτή είναι η περίπτωση του Εθνικού Πάρκου της Ουάσινγκτον, μιας μεγάλης έκτασης με πράσινο στην καρδιά της αμερικανικής πρωτεύουσας, και του περιφραγμένου χώρου, μπροστά από τον Λευκό Οίκο, όπου δεσπόζει το «εθνικό χριστουγεννιάτικο δέντρο», μαζί με μικρότερα χριστουγεννιάτικα δεντράκια, που αντιπροσωπεύουν τις 50 αμερικανικές πολιτείες.
«Η ζώνη παραμένει κλειστή, λόγω της αναστολής των ομοσπονδιακών προϋπολογισμών» γράφει μία αφίσα. Προς τον Λευκό Οίκο και μπροστά από τον μεγάλο οβελίσκο του Μνημείου, τα σκουπίδια ξεχειλίζουν. Φορώντας γυαλιά στα χρώματα της αμερικανικής σημαίας, ο Άντρεα Λεοντσίνι και η σύζυγός του Ρομπέρτα ήρθαν από τη Ρώμη για τον μήνα του μέλιτος τους, τον οποίο διαταράσσει το shutdown.

Στη Φιλαδέλφεια, δεν μπόρεσαν να επισκεφθούν το ιστορικό κτίριο, όπου υπογράφηκαν οι διακηρύξεις της Ανεξαρτησίας και το αμερικανικό Σύνταγμα. «Φεύγουμε σήμερα για Νέα Υόρκη» είπε η Ρομπέρτα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
«Ελπίζουμε να καταφέρουμε να δούμε όλα όσα είχαμε προβλέψει». Καλό νέο για εκείνους, το γεγονός ότι το Άγαλμα της Ελευθερίας θα παραμείνει ανοικτό χάρη στην χρηματοδότηση της πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης