Την απαγόρευση κυκλοφορίας των ρυπογόνων αυτοκινήτων στην Μαδρίτη επιβάλλει για πρώτη φορά στα χρονικά ο δήμος, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της υψηλής ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Συγκεκριμένα, τα παλαιότερα βενζινοκίνητα οχήματα (που κυκλοφόρησαν πριν από το 2000) και τα ντιζελοκίνητα παλαιάς τεχνολογίας (πριν από το 2006) δεν κυκλοφορούν εντός του δακτυλίου της πρωτεύουσας που ορίζεται από τον περιφερειακό οδικό άξονα Μ-30. Τα οχήματα αυτά αποτελούν το 17% του συνόλου των αυτοκινήτων της πόλης.
Η δημοτική αρχή ανακοίνωσε πάντως το μεσημέρι ότι η απαγόρευση αυτή θα αρθεί αύριο Πέμπτη, καθώς διαπιστώθηκε μείωση των ρυπογόνων σωματιδίων και έχουν βελτιωθεί οι καιρικές συνθήκες.
Από τον Οκτώβριο τέθηκε σε εφαρμογή ο νέος κανονισμός για την αντιμετώπιση της ρύπανσης στη Μαδρίτη. Το επίπεδο 1 αυτού του κανονισμού προβλέπει τη μείωση της ταχύτητας των οχημάτων στον περιφερειακό άξονα ενώ το επίπεδο 2 (που ενεργοποιήθηκε σήμερα για πρώτη φορά) απαγορεύει την κυκλοφορία των πιο ρυπογόνων αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης.

Στα τέλη Νοεμβρίου ο δήμος εφάρμοσε άλλο ένα δρακόντειο μέτρο, περιορίζοντας την κυκλοφορία των αυτοκινήτων στο ιστορικό κέντρο προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές καυσαερίων κατά 40%. Η πόλη ακολουθεί έτσι, αλλά με αυστηρότερους όρους, το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων. Στο Λονδίνο, τη Στοκχόλμη ή το Μιλάνο οι οδηγοί μπορούν να μπαίνουν στο ιστορικό κέντρο, μόνο όμως αφού πληρώσουν διόδια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης