Ο ΟΗΕ, που εκτιμά ότι ο λιμός που πλήττει τη Μαδαγασκάρη είναι ο πρώτος που οφείλεται στην υπερθέρμανση του πλανήτη, ζήτησε σήμερα περισσότερα χρήματα από τους δωρητές προκειμένου να καταφέρει να βοηθήσει 1,3 εκατομμύριο ανθρώπους στο νότιο τμήμα του νησιού.

Οι ανάγκες χρηματοδότησης έχουν τριπλασιαστεί και πλέον χρειάζονται 231 εκατομμύρια δολάρια ως τον Μάιο, από τα οποία έχουν ήδη συγκεντρωθεί μόνο τα 120 εκατομμύρια, εξήγησε ο Γενς Λέρκε, εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha) στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης του Τύπου από τη Γενεύη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Λέρκε επεσήμανε ότι «ακόμη δεν έχει επισήμως κηρυχθεί λιμός» στη Μαδαγασκάρη διότι δεν πληρούνται μέχρι στιγμής όλα τα κριτήρια που έχει θέσει ο ΟΗΕ, όμως τόνισε ότι «υπάρχουν ήδη 28.000 άνθρωποι που υποφέρουν από συνθήκες που μοιάζουν με λιμό».

Τα επιπλέον χρήματα –ο ΟΗΕ είχε αρχικά ζητήσει 76 εκατομμύρια δολάρια– είναι απαραίτητα για να διανεμηθούν τρόφιμα και νερό, να παρασχεθούν υγειονομικές υπηρεσίες σε σχεδόν 1,3 εκατ. ανθρώπους στον Μεγάλο Νότο, όπου η χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 40 ετών έχει καταστήσει σχεδόν αδύνατο για τους κατοίκους να καλλιεργήσουν τη γη τους.

«Η κατάσταση είναι κρίσιμη και οι προβλέψεις σε ό,τι αφορά τις βροχοπτώσεις δεν είναι καλές», υπογράμμισε η υπουργός Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης της Μαδαγασκάρης Μπαομιαβότσε Βαχινάλα στη διάρκεια συνέντευξή της στις αρχές του μήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η ερημοποίηση, οι θερμοκρασίες των 45 βαθμών σε όλη τη διάρκεια του έτους, η έλλειψη νερού, το γεγονός ότι οι γυναίκες περπατούν 20 χιλιόμετρα για να γεμίσουν ένα μπιτόνι νερό, όλα αυτά είναι πραγματικότητες», υπογράμμισε η ίδια κάνοντας λόγο για υποσιτισμό, αλλά και για τον κίνδυνο θανάτων και ασθενειών που προκαλούνται επειδή οι άνθρωποι δεν πίνουν αρκετό νερό.

«Εδώ και περίπου δέκα χρόνια ο λιμός είναι τακτικό φαινόμενο και εδώ και τέσσερα σημειώνεται κάθε χρόνο με ολοένα και μεγαλύτερη ένταση», υπογράμμισε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης