Η Βρετανία θα ήθελε να αποκόψει τη Ρωσία από το παγκόσμιο σύστημα διατραπεζικών πληρωμών SWIFT, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας.

«Θα θέλαμε να πάμε παραπέρα, θα θέλαμε να φτιάξουμε το σύστημα SWIFT -το χρηματοπιστωτικό σύστημα που επιτρέπει στους Ρώσους να μεταφέρουν χρήματα σε όλο τον κόσμο για να λαμβάνουν πληρωμές για το αέριό τους- αλλά ξέρετε, όπως τόσο πολλά πράγματα, πρόκειται για διεθνείς οργανισμούς και δεν θέλει η κάθε χώρα να τους πετάξει από το SWIFT, γίνεται δύσκολο», δήλωσε ο Γουάλας στο BBC.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό λε Μερ δήλωσε ότι η επιλογή αποκοπής της Ρωσίας από το παγκόσμιο σύστημα διατραπεζικών πληρωμών SWIFT παραμένει ανοικτή, αλλά το θεωρεί μόνο «έσχατη λύση».

Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισαν να μην αποκόψουν τη Ρωσία από το SWIFT στο πλαίσιο σκληρότερων κυρώσεων αναφορικά με την εισβολή στην Ουκρανία. Αλλά μπορούν να επανέλθουν στο θέμα αυτό, δήλωσε την Πέμπτη ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

«Είναι απολύτως η έσχατη λύση, το SWIFT, αλλά είναι μία από τις επιλογές που παραμένουν στο τραπέζι», δήλωσε ο Λε Μερ, μιλώντας στα αγγλικά, σε δημοσιογράφους εν όψει της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Παρίσι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εν όψει της ίδιας συνεδρίασης, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ δήλωσε ότι «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι» επιπρόσθετα αυτών που έχουν ήδη συμφωνηθεί. «Οι πρώτες κυρώσεις επιβλήθηκαν στη Ρωσία και θα πλήξουν τον ρωσικό λαό και θα δημιουργήσουν σοβαρά εμπόδια για τη ρωσική οικονομία», είπε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης