Η δικαιοσύνη του Λουξεμβούργου απέρριψε αμερικανικό αίτημα για τη μεταφορά 1,6 δισεκατομμυρίου δολαρίων από ιρανικά περιουσιακά στοιχεία σε θύματα των επιθέσεων στις 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

Η δικαστική αυτή απόφαση επιβεβαιώνει δηλώσεις του προέδρου του Ιράν Χασάν Ροχανί, την, Κυριακή (12/4), ο οποίος χαιρέτισε μια «ωραία (νομική) νίκη» στην αποδέσμευση αυτών των κεφαλαίων που είχαν παγώσει εδώ και χρόνια έπειτα από αμερικανικό αίτημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ανακοίνωση της δικαιοσύνης του Λουξεμβούργου διευκρινίζει ότι εφετείο έκρινε την 1η Απριλίου ότι το αμερικανικό αίτημα για κατάσχεση χρημάτων ήταν «απαράδεκτο», δεδομένου ότι οι εν λόγω τραπεζικοί λογαριασμοί «δεν ήταν κατασχέσιμοι», σύμφωνα με το δίκαιο του Λουξεμβούργου.

Αυτά τα κεφάλαια, που διαχειρίζεται ο οργανισμός εκκαθάρισης Clearstream, είχαν παγώσει τον Ιανουάριο του 2016 έπειτα από αίτημα δικηγόρων θυμάτων των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις Ηνωμένες Πολιτείες, με σκοπό την κατάσχεση προς όφελος των πελατών τους.

Η ανακοίνωση διευκρινίζει ότι η απόφαση δεν είναι τελεσίδικη και μπορεί να εφεσιβληθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ξεχωριστή δικαστική απόφαση, με ημερομηνία 3 Απριλίου, εμπόδισε τη μεταφορά κεφαλαίων, απειλώντας την Clearstream με ημερήσιο πρόστιμο ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ σε περίπτωση που μεταφέρει τα χρήματα, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η Clearstream υπέβαλε στις 7 Απριλίου αίτημα για άρση της απαγόρευσης μεταφοράς κεφαλαίων, η οποία απορρίφθηκε από τη δικαιοσύνη του Λουξεμβούργου για διαδικαστικούς λόγους.

Η Τεχεράνη και η Ουάσινγκτον είναι εχθροί επί μακρόν, και οι εντάσεις αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ το 2018 να αποσύρει τις ΗΠΑ μονομερώς από τη συμφωνία για τον έλεγχο του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος και να επαναφέρει βαριές οικονομικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.

Το 2012, δικαστήριο της Νέας Υόρκης είχε διατάξει το Ιράν να πληρώσει 7 δισεκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, με το επιχείρημα ότι η Τεχεράνη είχε βοηθήσει την τζιχαντιστική οργάνωση Αλ Κάιντα επιτρέποντας στους αντάρτες της να ταξιδέψουν στο έδαφός του.

Το Ιράν απέρριψε τους ισχυρισμούς αυτούς, πάντα αρνείτο ότι έχει την παραμικρή σχέση με τους δράστες αυτών των επιθέσεων, πολίτες αραβικών χωρών, στην πλεινότητά τους Σαουδάραβες, και αρνήθηκε να πληρώσει. Οι αμερικανικές αρχές τότε υπέβαλαν αιτήματα για κατασχέσεις ιρανικών περιουσιακών στοιχείων παντού όπου ήταν δυνατό.

Ο Ιρανός πρόεδρος εξήγησε την Κυριακή ότι «1,6 δισεκ. δολάρια που μας ανήκουν ήταν στο Λουξεμβούργο και οι Αμερικανοί τα είχαν κατασχέσει». Έπειτα από «μήνες» διαδικασίας, «πετύχαμε πριν από μερικές ημέρες και ελευθερώσαμε αυτά τα χρήματα», πρόσθεσε ο Ροχανί.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης