Δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν την Παρασκευή από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών σε δύο διαφορετικά σημεία κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων και συγκρούσεων κατά μήκος του φράχτη ασφαλείας που χωρίζει τη Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, οι δύο άνδρες, ηλικίας 29 και 18 ετών, σκοτώθηκαν κοντά στην κεντρική Γάζα, ο ένας στα ανατολικά της πόλης και ο δεύτερος ανατολικά του προσφυγικού καταυλισμού αλ Μπουρέιτζ. Τουλάχιστον 55 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τα πυρά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι οι δυνάμεις του βρέθηκαν αντιμέτωπες με 9.500 διαδηλωτές, ορισμένοι εκ των οποίων εκτόξευαν πέτρες και έβαλαν φωτιά σε ελαστικά. Μία εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι στρατιώτες απάντησαν «με μέσα για τη διάλυση των ταραχών» και πυροβόλησαν ακολουθώντας τις καθορισμένες διαδικασίες.

Η σημερινή διαδήλωση οργανώθηκε πριν από τη μεγάλη κινητοποίηση που οργανώνουν οι Παλαιστίνιοι με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός έτους από τη «Μεγάλη Πορεία της επιστροφής». Το κίνημα αυτό ξεκίνησε στις 30 Μαρτίου 2018 με αίτημα την άρση του αποκλεισμού της Γάζας και την επιστροφή των Παλαιστίνιων προσφύγων στα εδάφη όπου κατοικούσαν πριν από την ίδρυση του Ισραήλ, το 1948.

Από τον Μάρτιο του 2018 έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά τουλάχιστον 257 Παλαιστίνιοι – οι περισσότεροι κοντά στα σύνορα – και δύο Ισραηλινοί στρατιώτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ισραηλινός στρατός βεβαιώνει ότι το μόνο που κάνει είναι να υπερασπίζεται τα σύνορα και τα ισραηλινά εδάφη και κατηγορεί τη Χαμάς ότι ενορχηστρώνει αυτές τις κινητοποιήσεις. Από το 2008 το Ισραήλ και η Χαμάς έχουν εμπλακεί σε τρεις πολέμους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης