Περίπου 42.000 Παλαιστίνιοι της Λωρίδας της Γάζας έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους εξαιτίας των ισραηλινών αεροπορικών επιθέσεων. Έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε 50 σχολεία τα οποία διαχειρίζεται η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του οργανισμού. Περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι επειδή τα σπίτια τους καταστράφηκαν.

Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ ανακοίνωσε πως βομβάρδισε υπόγειες σήραγγες που χρησιμοποιούνται από τη Χαμάς, ενώ Παλαιστίνιοι μαχητές εκτόξευσαν ρουκέτες εναντίον ισραηλινών πόλεων, καθώς οι συγκρούσεις συνεχίζονται σήμερα για δεύτερη εβδομάδα και αυξάνονται οι διεθνείς εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έπειτα από μια νύχτα σφοδρών ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών εναντίον περιοχών σε όλη τη Γάζα που ελέγχεται από τη Χαμάς, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως οι Παλαιστίνιοι εκτόξευσαν στη διάρκεια της νύχτας περίπου 60 ρουκέτες εναντίον ισραηλινών πόλεων, λιγότερες από τις 120 και τις 200 που είχαν εκτοξεύσει τις δύο προηγούμενες νύχτες.

Ένα παλαιστινιακό εργοστάσιο σφουγγαριών στη βόρεια Γάζα επλήγη σε αεροπορική επιδρομή σήμερα το πρωί και πυροσβέστες δίνουν μάχη για να κατασβέσουν την πυρκαγιά, ενώ σύννεφα μαύρου καπνού υψώνονται στον ουρανό. Λίγο αργότερα σήμερα το πρωί, ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή.

Μετά τις εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Γάζα εναντίον των ισραηλινών πόλεων Μπεερσεμπά και Ασκελόν, ισραηλινά αεριωθούμενα βομβάρδισαν αυτό που οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις υποστήριξαν πως ήταν 15 χιλιόμετρα υπόγειων σηράγγων που χρησιμοποιούνται από τη Χαμάς. Έπληξαν επίσης εννέα κατοικίες που ανήκουν σε υψηλόβαθμους διοικητές της Χαμάς, πρόσθεσαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καθώς οι ήχοι από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς συνεχίζονταν όλο το πρωί, κάτοικοι της Γάζας έσπευσαν σε αρτοποιεία και φαρμακεία για να κάνουν προμήθειες σε είδη πρώτης ανάγκης.

«Τα παιδιά μου δεν μπορούσαν να κοιμηθούν όλη νύχτα, ακόμη κι αφού σταμάτησαν οι εντατικοί βομβαρδισμοί» είπε η Ουμ Ναΐμ, μια 50χρονη μητέρα πέντε παιδιών, καθώς αγόραζε ψωμί στην πόλη της Γάζας. «Αυτό που μας συμβαίνει είναι πολύ, όμως η Ιερουσαλήμ αξίζει κάθε θυσία» πρόσθεσε.

Υγειονομικοί αξιωματούχοι στη Γάζα ανεβάζουν σε 198 τον αριθμό των νεκρών μετά την αναζωπύρωση των εχθροπραξιών, στους οποίους περιλαμβάνονται 58 παιδιά και 34 γυναίκες. Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ισραήλ, ανάμεσα στους οποίους δύο παιδιά, ανακοίνωσαν οι ισραηλινές αρχές.

Εξάλλου οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα το πρωί πως μέχρι σήμερα, μία εβδομάδα μετά την έναρξη των βομβαρδισμών, μαχητές έχουν εκτοξεύσει περίπου 3.150 ρουκέτες από τον παλαιστινιακό θύλακο προς το Ισραήλ.

Περίπου 460 από τις ρουκέτες δεν πέρασαν τα σύνορα και έπεσαν μέσα στο έδαφος της Γάζας, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή.

Το ισραηλινό αμυντικό πυραυλικό σύστημα Σιδερένιος Θόλος αναχαίτισε περίπου το 90% των ρουκετών αυτών, ανακοίνωσαν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

Συγκριτικά, συνολικά 4.481 ρουκέτες είχαν εκτοξευθεί εναντίον του Ισραήλ στις 51 ημέρες που είχε διαρκέσει ο πόλεμος του 2014 στη Γάζα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης