Για τη μετά το Brexit εποχή προετοιμάζονται στη Μεγάλη Βρετανία, προσπαθώντας να ανοίξουν νέους οικονομικούς δρόμους. Σε αυτή την κατεύθυνση το Λονδίνο προτείνει νέες εμπορικές συμφωνίες στη Λίμα, το Κίτο και την Μπογκοτά.

Στελέχη της κυβέρνησης της Βρετανίας συζητούν με ομολόγους τους του Περού, της Κολομβίας και του Ισημερινού για το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί ως βάση η ισχύουσα συμφωνία ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών με την Ευρωπαϊκή Ένωση για νέες συμφωνίες μετά το Brexit, γνωστοποίησε η βρετανική πρεσβεία στη Λίμα την Τετάρτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Βρετανία επιδιώκει να κλείσει νέες συμφωνίες για το εμπόριο με χώρες από την Ινδία ως τον Καναδά, καθώς προετοιμάζεται για την αποχώρησή της το 2019 από την ΕΕ.

Το περσινό δημοψήφισμα, στο οποίο εγκρίθηκε το διαζύγιο, θεωρήθηκε γενικά πλήγμα για τις προσπάθειες να μειωθούν τα εμπόδια για το εμπόριο διεθνώς, αλλά το Λονδίνο αντιτείνει πως ανοίγονται νέες ευκαιρίες.

«Καθώς φεύγουμε από την ΕΕ, πρέπει να στρέψουμε το βλέμμα προς τα έξω και να γίνουμε φάρος του ελεύθερου εμπορίου συνάπτοντας ανεξάρτητες εμπορικές συμφωνίες», σημείωσε ο βρετανός υπουργός Εμπορικής Πολιτικής Γκρεγκ Χαντς, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η βρετανική πρεσβεία στο Περού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Χαντς βρισκόταν στη Λίμα για μια συνάντηση με τον υπουργό Εμπορίου του Περού, Εδουάρδο Φερέιρος, διευκρίνισε η πρεσβεία. Άλλοι βρετανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν πρόσφατα με στελέχη των κυβερνήσεων του Ισημερινού και της Κολομβίας.

Οι εμπορικές συναλλαγές ανάμεσα στη Βρετανία και κράτη της Νότιας Αμερικής ανήλθαν στα 12,4 δισεκατομμύρια λίρες (14,1 δισεκ. ευρώ) το 2015.

Το Λονδίνο δεν μπορεί να υπογράψει καμιά διακρατική συμφωνία για το εμπόριο πριν αποχωρήσει από την ΕΕ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης