Η μεταλλική θήκη που προστατεύει το άγαλμα του Ουίνστον Τσόρτσιλ στο Λονδίνο και το οποίο βανδαλίστηκε στο πλαίσιο των πρόσφατων αντιρατσιστικών κινητοποιήσεων στην βρετανική πρωτεύουσα, αφαιρέθηκε την Τετάρτη ενόψει της επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν την Πέμπτη, ανακοίνωσε η δημαρχία.

Στις αρχές Ιουνίου, το άγαλμα του διάσημου συντηρητικού ηγέτη, που βρίσκεται κοντά στο Κοινοβούλιο, είχε δεχθεί επίθεση: η επιγραφή “ήταν ρατσιστής” είχε προστεθεί κάτω από το όνομά του στο βάθρο, ενώ παράλληλα κι αρκετά άλλα σύμβολα του αποικιακού παρελθόντος του Ηνωμένου Βασιλείου έγιναν στόχος των διαδηλωτών που συμμετείχαν στις αντιρατσιστικές κινητοποιήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φοβούμενος για περαιτέρω ζημιές, ο δήμαρχος του Λονδίνου είχε αποφασίσει να προστατεύσει το άγαλμα με μια μεταλλική θήκη, λίγο πριν από διαδηλώσεις που διοργανώθηκαν το περασμένο Σάββατο από αντιρατσιστικές οργανώσεις και την ακροδεξιά στη βρετανική πρωτεύουσα.

Απεναντίας, τα προστατευτικά καλύμματα για τα αγάλματα του Νέλσον Μαντέλα και του Μαχάτμα Γκάντι παραμένουν προς το παρόν, όμως ήδη είναι “υπό μελέτη” κι η δική τους απομάκρυνσή, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του δήμαρχου Σαντίκ Χαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα κάλυπτρα που προστατεύουν το Κενοτάφιο, ένα μνημείο για τους νεκρούς, αφαιρέθηκαν τη Δευτέρα.

Μπροστά στους βουλευτές, ο συντηρητικός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, που έχει δηλώσει μεγάλος θαυμαστής του Ουίνστον Τσόρτσιλ και που είχε ταχθεί κατά του “εγκιβωτισμού” του αγάλματος για λόγους προστασίας, δήλωσε πως η κυβέρνησή του “εξετάζει νέους τρόπους νομοθέτησης κατά του βανδαλισμού των μνημείων για τους νεκρούς”.

Ο ίδιος ανακοίνωσε τη Δευτέρα τη συγκρότηση επιτροπής για τις φυλετικές ανισότητες, αναπέμποντας έκκληση για να χτυπηθεί η «ουσία» του ρατσισμού και όχι τα σύμβολα.

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα μεταβεί σήμερα, Πέμπτη, στο Λονδίνο για τον εορτασμό της 80ης επετείου από την έκκληση του στρατηγού ντε Γκολ στις 18 Ιουνίου 1940 από τις εγκαταστάσεις του BBC στο Λονδίνο για να συνεχίσει ο λαός του τον αγώνα ενάντια στη ναζιστική Γερμανία. Το ταξίδι είναι το πρώτο που πραγματοποιεί ο Γάλλος πρόεδρος από τα τέλη Φεβρουαρίου λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο Μακρόν, κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης, αναμένεται να αναφερθεί στην ιστορική σημασία των γαλλο-βρετανικών σχέσεων, παρά το επικείμενο Brexit.

Αλλά και στη Γαλλία, ούτε και ο στρατηγός ντε Γκολ δεν διέλαθε της οργής των αντιρατσιστικών κινητοποιήσεων: μια προτομή του ιστορικού Γάλλου ηγέτη βανδαλίστηκε στην κοινότητα Οτμόν στη βόρεια Γαλλία, με την κεφαλή του να περιλούζεται με φωσφορίζον πορτοκαλί χρώμα και στο βάθρο με το ίδιο χρώμα προστέθηκε η επιγραφή “θιασώτης της σκλαβιάς”.

Κατά την επίσκεψή του, ο αρχηγός του γαλλικού κράτους και η αντιπροσωπεία του θα αποφύγουν την καραντίνα που επιβάλλεται στους ταξιδιώτες που εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τις εξαιρέσεις που προβλέπει η βρετανική κυβέρνηση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης