Διαδήλωση, έρευνα, προσκλήσεις για παραίτηση: η αστυνομία του Λονδίνου βρίσκεται αντιμέτωπη με θύελλα επικρίσεων σήμερα, μία ημέρα μετά την επίμαχη επέμβαση κατά τη διάρκεια μίας χωρίς άδεια εκδήλωσης στην μνήμη της νεαρής Λονδρέζας η εξαφάνιση της οποίας έχει συγκλονίσει το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι εικόνες που δείχνουν γυναίκες με χειροπέδες τα χέρια της αστυνομίας έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων που προστίθενται στην συγκίνηση που έχει προκαλέσει η εξαφάνιση της 33χρονης Σάρα Εβεραρντ στις 3 Μαρτίου καθώς επέστρεφε στο σπίτι της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σώμα της βρέθηκε σε δάσος του Κεντ. Ενα μέλος της μονάδας της αστυνομίας που είναι επιφορτισμένη με την προστασία των διπλωματικών αντιπροσωπειών, ένας αστυνομικός, ο Γουέιν Κούζενς, 48 ετών, κατηγορείται για την απαγωγή και την δολοφονία της.

Η εκδήλωση στην μνήμη της που πραγματοποιήθηκε χθες με την συμμετοχή πλήθους γυναικών γνώρισε την βίαιη καταστολή της αστυνομίας του Λονδίνου. Η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Πρίτι Πατέλ ζήτησε από τον επιθεωρητή των δυνάμεων της αστυνομίας να προχωρήσει σε έρευνα για τις αστυνομικές ενέργειες το χθεσινό βράδυ.

Δυσαρεστημένος από τις εξηγήσεις που έλαβε από την αστυνομία, ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν ζήτησε επίσης τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η προοπτική αυτή έγινε ευνοϊκά δεκτή από την αρχηγό της αστυνομίας του Λονδίνου Κρεσίντα Ντικ, η οποία δήλωσε απόψε ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί, παρά τις εκκλήσεις. «Κανείς από μας δεν θα ήθελε να δει τα γεγονότα που αντιμετωπίσαμε», είπε προσθέτοντας ότι , αν η συγκέντρωση στην μνήμη της Σάρα Εβεραρντ ήταν νόμιμη, «θα είχε πάει και η ίδια».

Η αστυνομία διέλυσε βίαια την συγκέντρωση χθες το βράδυ, διότι παρέβαινε τα περιοριστικά μέτρα κατά της επιδημίας.

Οι αστυνομικοί προσπάθησαν να πείσουν τους ανθρώπους να διαλυθούν και πολλοί το έκαναν, είπε. «Εκτός μιας μικρής μειονότητας».

Σύμφωνα με την υπαρχηγό Χέλεν Μπολ, αυτά τα λίγα άτομα άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα και να σπρώχνουν τους αστυνομικούς και να τους πετούν αντικείμενα.

Η κατάσταση ήταν τέτοια, που χρειάσθηκε η επέμβαση της αστυνομίας, διότι οι εκατοντάδες των ατόμων που ήταν συγκεντρωμένα συνιστούσαν κίνδυνο μετάδοσης του ιού, είπε.

Έγιναν τέσσερις συλλήψεις για παραβιάσεις των περιοριστικών μέτρων κατά της επιδημίας και για διασάλευση της δημόσιας τάξης.

Σήμερα, λίγες εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το απόγευμα μπροστά στο αρχηγείο της Σκοτλαντ Γιαρντ για να εκφράσουν την οργή τους και στη συνέχεια κινήθηκαν προς το κοινοβούλιο.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης