Περίπου 300 μετανάστες παραμένουν κρατούμενοι στο κέντρο Τατζούρα, κοντά στην πρωτεύουσα της Λιβύης Τρίπολη, την επομένη ενός αεροπορικού βομβαρδισμού που προκάλεσε τουλάχιστον 44 θανάτους και 130 τραυματισμούς, σύμφωνα με το γραφείο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Από τους 600 και πλέον μετανάστες που βρίσκονταν στο κέντρο, «300 είναι ακόμα εκεί», και λαμβάνουν ανθρωπιστική βοήθεια από τον ΔΟΜ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Σάφα Μσέχλι, υπεύθυνη επικοινωνίας στο γραφείο του ΔΟΜ στη Λιβύη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Μσέχλι δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες δεκάδες μετανάστες διέφυγαν από το κέντρο κράτησης το βράδυ της Τρίτης μετά την αεροπορική επιδρομή.

Σε μια ανακοίνωση, ο ΔΟΜ ανέφερε αντίθετα σήμερα πως οι ομάδες του «εντόπισαν» και στη συνέχεια μετέφεραν στο νοσοκομείο «ομάδα μεταναστών που είχαν τραυματιστεί σε γειτονικές συνοικίες, αφού έφυγαν από την Τατζούρα μετά την επίθεση».

«Η επίθεση το βράδυ της Τρίτης κόστισε τη ζωή σε αθώους ανθρώπους, και όλα τα μέρη πρέπει να δράσουν αμέσως», δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΟΜ στη Λιβύη, Οτμάν Μπελμπέισι, σύμφωνα με μια ανακοίνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα βάσανα των μεταναστών στη Λιβύη έχουν γίνει αφόρητα. Πρέπει να είναι σαφές για όλους πως η Λιβύη δεν είναι ένα ασφαλές μέρος και πως χιλιάδες ζωές εξακολουθούν να διατρέχουν κίνδυνο», πρόσθεσε.

Η τραγωδία προκάλεσε χθες Τετάρτη διεθνή κατακραυγή, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες εμπόδισαν την έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας, που συνεκλήθη εκτάκτως, μιας ομόφωνης καταδίκης της φονικής αυτής επίθεσης.

Σύμφωνα με τον ΔΟΜ, από τους 600 και πλέον μετανάστες που κρατούνταν στην Τατζούρα, 187 είχαν εγγραφεί στον κατάλογό του για «εθελοντική επιστροφή».

«Ο ΔΟΜ εξακολουθεί να απαιτεί τον τερματισμό της αυθαίρετης κράτησης και υπενθυμίζει σε όλα τα μέρη πως οι άμαχοι δεν είναι στόχος», επεσήμανε ο ΔΟΜ, υπενθυμίζοντας πως περίπου 3.300 μετανάστες εξακολουθούν να κρατούνται μέσα και γύρω από τη λιβυκή πρωτεύουσα σε κέντρα «που θεωρείται πως κινδυνεύουν».

Σύμφωνα με το Reuters, ο υπουργός Εσωτερικών Φάτι Αλί Μπασάγκα δήλωσε πως η κυβέρνηση της Τρίπολης εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει όλα τα κέντρα κράτησης μεταναστών και να αφήσει ελεύθερους τους κρατούμενους. Χιλιάδες από αυτούς κρατούνται μόνο σε κέντρα στην Τρίπολη.

Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ και ανθρωπιστικές οργανώσεις υπενθυμίζουν τακτικά την αντίθεσή τους στη μεταφορά μεταναστών που συλλαμβάνονται στη θάλασσα στη Λιβύη, όπου επικρατεί το χάος μετά την πτώση του Μουάμαρ Καντάφι το 2011 και όπου τοποθετούνται «σε αυθαίρετη κράτηση» ή αφήνονται στο έλεος πολιτοφυλακών.

Η κατάστασή τους έχει γίνει πιο κρίσιμη αφότου ξεκίνησε η στρατιωτική επίθεση στις 4 Απριλίου του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, για την κατάκτηση της Τρίπολης, έδρα της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης