Σφοδρές μάχες μαίνονταν χθες Σάββατο στην πρωτεύουσα της Λιβύης, καθώς δυνάμεις του Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της Κυρηναϊκής, αποδύθηκαν σε νέα προσπάθεια να προελάσουν στην Τρίπολη, έδρα της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ).

 Ο αυτοαποκαλούμενος Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ) του Χάφταρ άρχισε ευρείας κλίμακας επιχείρηση για να κυριεύσει την Τρίπολη την 4η Απριλίου, αλλά δεν μπόρεσε να διαπεράσει τις αμυντικές θέσεις στο νότιο τμήμα της πόλης, που υπερασπίζονται παραστρατιωτικές ομάδες πιστές στην ΚΕΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Ο ΛΕΣ εξαπέλυσε νέα έφοδο το πρωί του Σαββάτου, προσπαθώντας να προελάσει στον δρόμο από το παλιό αεροδρόμιο, σε νότιο προάστιο, προς το κέντρο της πόλης, πάντως δεν σημείωσε πρόοδο, είπαν κάτοικοι.

 Η ένταση των εχθροπραξιών είχε αποκλιμακωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα του Ραμαζανιού, καθώς οι περισσότεροι μουσουλμάνοι νηστεύουν από την ανατολή ως τη δύση του ηλίου.

Στη μάχη για την Τρίπολη έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 510 άνθρωποι, χιλιάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί, 75.000 έχουν εκτοπιστεί, ενώ χιλιάδες μετανάστες έχουν παγιδευτεί μέσα σε κέντρα κράτησης. Ορισμένα νότια προάστια έχουν ισοπεδωθεί. Σχολεία έχουν κλείσει, οικογένειες έχουν χωριστεί στη μια και στην άλλη πλευρά του μετώπου, ενώ οι διακοπές της ηλεκτροδότησης είναι συχνές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δύο τραυματιοφορείς σκοτώθηκαν και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν την Πέμπτη, όταν τα ασθενοφόρα τους χτυπήθηκαν από πυρά, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Δεν διευκρίνισε ποια πλευρά στοχοθέτησε τα ασθενοφόρα.

Τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν καταφέρει να πείσουν τους αντιμαχόμενους να κηρύξουν εκεχειρία. Η Γαλλία, όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ζητεί να κηρυχθεί εκεχειρία, αλλά ο Χάφταρ, που συναντήθηκε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν την Τετάρτη, απέκλεισε το ενδεχόμενο και τόνισε ότι θέλει να απαλλάξει την πρωτεύουσα από τους παραστρατιωτικούς που λέει ότι «λυμαίνονται» την πρωτεύουσα όπου εδρεύει η ΚΕΕ, η οποία υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ.

Η ΚΕΕ κατηγορεί τη Γαλλία ότι στηρίζει τον Χάφταρ, κάτι που το Παρίσι επισήμως διαψεύδει.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης