Περίπου 100.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους για να γλιτώσουν από τις μάχες που μαίνονται κοντά στην πρωτεύουσα της Λιβύης τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

«Καθώς εντείνονται οι μάχες μεταξύ αντίπαλων ένοπλων ομάδων σε πολλές περιοχές της Λιβύης, παρατηρούμε αύξηση των εκτοπισμένων, οι οποίοι τώρα εκτιμώνται στους 287.000 σε 29 πόλεις και χωριά σε όλη χώρα», αναφέρει η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εκτοπισμένοι προέρχονται κυρίως από την Ουαρσεφάνα, προάστιο της Τρίπολης, ενώ ακόμη 15.000 έχουν φύγει από την Μπενίνα, μια περιοχή έξω από τη Βεγγάζη, πρόσθεσε. Οι περισσότεροι εκτοπισμένοι έχουν βρει καταφύγιο σε σπίτια μελών της ευρύτερης οικογένειάς τους, ενώ άλλοι κοιμούνται σε σχολεία, πάρκα και κτίρια που έχουν μετατραπεί σε καταφύγια.

Ο εκπρόσωπος της UNCHR Έντριαν Έντουαρντς δήλωσε ότι είναι δύσκολο για τις οργανώσεις αρωγής να έχουν πρόσβαση και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν ξεκάθαρες πληροφορίες σχετικά με το αν οι εκτοπισμένοι θα μπορέσουν να επιστρέψουν σύντομα στα σπίτια τους, όμως πολλές κοινότητες δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν το κύμα των προσφύγων.

Η UNCHR αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην πόλη Ατζάιλατ, 80 χιλιόμετρα δυτικά της Τρίπολης, η οποία έχει πληθυσμό 100.000 και πλέον φιλοξενεί 16.000 πρόσφυγες, με αποτέλεσμα οι υγειονομικές της υπηρεσίες να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης